Selamat Tahun Baru 2010

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda


Selamat Tahun Baru 2010 diucapkan buat semua pengunjung Blog Cheni™. Semoga azam tahun 2009 anda semua sudah tercapai dengan jayanya dan seterusnya menetapkan azam bagi tahun 2010 untuk dicapai.





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Selamat Tahun Baru 2010

10 Tips Untuk Tahun Baru 2010

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

1 - Do not sign yourself in the problems



2 - Make your goals and the highest nominal




3 - Make your focus on your business



4 - Keep exercises to remain in good health



5 - Practice teamwork



6 - Is built on the trusted business partner to protect your back



7 - Save for your days are bad



8 - Take a break



9 - Always smiled when your boss around



10 - Nothing is impossible





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......10 Tips Untuk Tahun Baru 2010

Soccer Kid

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Soccer Kid

KAFA Perlu Siasat Kawalan Di Stadium

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

KOTA BHARU - Peminat bola sepak Kelantan meminta Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) menyiasat insiden pintu utama Stadium Sultan Muhammad Ke-IV dibolosi penonton yang tidak bertiket pada perlawanan persahabatan di antara Kelantan dengan Narathiwat FA, Sabtu lepas.

Mereka berpendapat kejadian itu mengecewakan kerana menidakkan hak penonton yang telah membeli tiket perlawanan selain menyerlah-kan kelemahan kawalan keselamatan apabila dengan mudah dibolosi peminat tidak bertiket itu.


Kejadian berlaku apabila pintu utama stadium itu dibuka sebaik sebelum perlawanan bermula menyebabkan ratusan penonton tanpa tiket menyerbu masuk tanpa sempat dikawal oleh pihak pengurusan Kafa dan pengurusan stadium berkenaan.

“Perbuatan itu bukan saja merugikan Kafa, malah menjejaskan semangat kesukanan yang ditunjukkan semua pihak dalam menjayakan perlawanan persahabatan itu,” kata seorang peminat bola sepak, Rahimi Hussein, 26, kepada Bernama di sini, semalam.

Perlawanan persahabatan itu berkesudahan kedua-dua pasukan seri tanpa sebarang gol.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kafa, Tuan Hashim Tuan Yaakob berkata, pihaknya akan memulakan ujian percubaan bagi menggunakan sistem tiket elektronik ‘Touch N Go’ di pintu masuk stadium itu Rabu ini ketika perlawanan persahabatan Kelantan menentang Felda United sebelum ia dapat digunakan sepenuhnya menjelang sepak mula saingan Liga Super pada 3 Januari depan. - BERNAMA




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......KAFA Perlu Siasat Kawalan Di Stadium

Tips : 7 Larangan Setelah Makan

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

1. Jangan Merokok - Penelitian dari para ahli membuktikan bahwa merokok sebatang rokok setelah makan sama dengan merokok 10 rokok (kemungkinan terserang kanker lebih besar).

2. Jangan langsung makan buah-buahan - Langsung makan buah-buahan setelah makan akan menyebabkan perut dipenuhi dengan udara. Untuk itu makanlah buah-buahan 1-2 jam setelah makan atau 1 jam sebelum makan.

3. Jangan minum Teh - kerana daun teh mengandung kandungan asam yang tinggi. kandungan ini akan menyebabkan kandungan protein pada makanan yang telah kita konsumsi sulit untuk dicerna.


4. Jangan mengendurkan ikat pinggangmu - Mengendurkan ikat pinggang setelah makan akan menyebabkan usus terbelit dan terblokir.

5. Jangan Mandi - Mandi akan menaikan aliran darah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan terus berkurang. Hal ini akan melemahkan sistem pencernaan di dalam perut kita.

6. Jangan Berjalan-jalan - Orang-orang sering mengatakan bahawa berjalan beberapa langkah setelah makan akan memperpanjang umur. Pada kenyataannya hal ini tidaklah benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak mampu menyerap nutrisi dari makanan yang telah kita makan.

7. Jangan langsung tidur - Makanan yang kita makan tidak dapat dicerna secara baik. Hal ini akan menyebabkan usus mengalami kembung dan peradangan.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Tips : 7 Larangan Setelah Makan

Rezeki Free Tanpa Modal

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Pagi ni saya buka email yang satu lagi, tengok-tengok ada iklan pasal ni. Tak tahulah ianya betul ke tak. Ada sesiapa yang pernah join benda ni tak. Nak daftar pun tak ada masalah sebab ianya free. Ni emailnya..

hai,SEMBANG SEMBANG JUGA CARI DUIT SIKIT
beri saya masa 5 minit awak boleh?
mari sertai saya di catcheyes jom..
Catcheye adalah sebuah syarikat pengiklanan terbaru di Malaysia,
apa yang menariknye anda dibayar untuk setiap iklan yang anda lihat disini,
ya,mudah saja,klik2 iklan tak sampai seminit dah dapat duit,
malah mereka membayar kita sehingga level 4 secara infiniti..
katakan anda menaja 10 orang di level 1,
kemudian mereka menaja 10 orang lagi sehinggalah 4 level,
tahu tak? awak akan peroleh RM11 jika sehari mereka klik untuk 1 iklan,
kalau sehari mereka klik 10x anda peroleh RM11x10=RM110
jika sebulan anda akan peroleh RM110x30=RM3300..
banyak tu ..
awak tak nak ke?
ayohlah sertai saya..benda ni 100% percuma..tak perlu modal
cuma perkenalkan kepada 10 orang je..benda free xkan tak boleh ajak..
untuk maklumat awak,keahlian catcheye telah mencecah 30,000 orang sekarang..
jangan berlengah lagi..Ini bukan penipuan..

Cara nak register.

1.klik http://www.catcheye.com.my/?r=35194
2.klik join catcheye now
3.isi maklumat diri,IC dan alamat (penting sebab cek dihantar berdasarkan ini selepas cukup RM50)
4.Isi jawapan: soalan 1 jawapan A, soalan 2 jawapan B,soalan 3 jawapan A. (jika awak jawab salah pendaftaran tidak diterima)
5.klik agree and proceed..Ok siap

kemudian apa perlu buat?

1.klik sign in
2.lepas sign in klik reward panel
3.Awak lihat akaun awak ade RM1 (bonus) dan link awak.
4.Copy link awak dan gantikan link saya ini dengan link awak.
5.postkan risalah saya ni ni buletin myspace & emailkan kepada kawan2.
6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level 1.percayalah!sebab benda ni 100% percuma






Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Rezeki Free Tanpa Modal

Analisis : Perlawanan Persahabatan Kelantan Lwn T-Team

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Ditulis oleh Betterman
THURSDAY, 24 DECEMBER 2009 01:11

Kehadiran penyokong melebihi 8000 orang memberikan signifikan bahawa glamoras yang hidangkan oleh kafa berjaya menarik minat penyokong tempatan hadir berpusu-pusu. Keadaan cuaca yang amat memuaskan, namun tidak faham kenapa pemain bintang seperti Shahrul Idlan dan beberapa pemain lagi kerap terjatuh kelicinan, mungkin suasana gugup menguasai mereka. Permainan tempo perlahan kerana iainya persahabatan jiran yang sebenarnya ingin ditonjolkan tahap professional pemain tempatan mula meningkat, kerana itu pemain kelihatan risau untuk membuat tackle yang kasar di peringkat awal, berterusan sehingga tamat permainan, fair-play apabila tiada satupun kad kuning dilayangkan.


B.Sathianathan membuat eksperimen baru di permulaan apabila cuba bermain formal formation 4-4-2. Dibahagian tengah tidak diletakkan defensive midfielder namun pemain centre yang digabungkan di arah untuk kerap turun mengekori attacking player lawan. Kelantan membariskan Syed Adney berjersi nombor satu di posisi gawang, empat benteng digabungkan bila Daudsu kembali diarah bermain diposisi lamanya iaitu bek kanan menyerang, selain diseberang kiri Zamri agak kekok di posisi bek kiri menyerang.

Di kawasan bek tengah, Sathia menggabungkan muka baru dan lama, Azizi Mat Rose bergandingan dengan Rizal Fahmi. Daudsu yang agak sederhana namun rajinnya tetap menyinar dengan gaya hold bola yang bagus sebagaimana bermain di defensive midfielder, dan beliau agak bebas merampas bola di kawasan tengah. Zamri Ramli, pemain bintang yang disunting musim lepas dan sebagai pemain free positioning beliau yang kekok menggunakan kaki kiri menterpaksakan diri dan kehadiran beliau terpaksa merehatkan Zairul Fitri yang akhir musim kecederaan dan baru sahaja pulih di pra musim ini.

Di bahagian tengah, Azizi yang berjersi nombor dua, kerap menolong Zamri Ramli dan Rizal Fahmi agak rehat dengan kehadirannya. Pemain yang begitu moody dan jarang tersenyum, agak cemerlang namun masih ada kegugupan kecil yang gagal dibendung menterjemahkan sedikit kecuaian tetapi tetap fokus. Rizal yang kerap teruji kerana pasukan T-team dibahagian depan agak lembab. Syed Adney juga tidak ada crucial save kecuali menyelamatkan penalti diminit akhir, selain itu cuma ada beberapa shoot yang terus kedakapan beliau. Tidak ada percubaan satu sama satu kecuali sepakan clearance yang dilakukan sekali disambar oleh lawan mujur bola terkeluar. Pemain benteng yang tidak dibenarkan memegang bola lama kadang kala tidak dapat signal dari atas meminta bola kerap membuat back pass yang agak cemerlang di layan oleh Syed Adney.

Gandingan cemerlang dalam percubaan eksperimen ialah gabungan dua pure midfielder, Shakir Shaari dan Badhri Radzi yang kembali dengan cemerlang membuat passing passing dan gelecekan mengelirukan. Shakir pula lebih kepada pemain yang play safe membuka ruang dan meminta bola, bila bola dipassing kepadanya terus membuat passing rendah kepada rakan yang dekat atau long ball bola tinggi kepada rakan di flanker. Gaya bersahaja ala-ala Deco dan tugasan posisinya ala-ala Denilson didalam skuad Arsenal. Agak tinggi tahap persefahaman Shakir dan Badhri apabila menentang pasukan yang kurang attacking, dan boleh di aplikasikan oleh Sathia didalam perlawanan menentang pasukan yang agak kurang menyerang. Badhri kembali dengan skill yang mengancam dan passing yang menarik seperti biasa, namun agak rajin turun kebawah untuk membantu rakan-rakan.

Gandingan sayap yang mengemudi Kelantan ke dua perlawanan akhir musim lepas, Indra Putra dan Norfarhan seperti biasa cemerlang. Norfarhan kelihatan agak kebawah dan penyokong tak risau kerana dia terkenal sebagai pemain yang rajin mengutip bola dikawasan bek flanker. Seperti biasa gerakan tubuh merempuh gaya Norfarhan berjaya mengucar kacirkan benteng lawan, dan gandingannya dengan penyerang emas baru Kelantan FA, S.Chanturu begitu bagus. Indra kelihatan lebih matang dalam mengemudi pasukan sebagai ketua pasukan yang sebenar walaupun sekembalinya Badhri, persefahaman mereka berdua kelihatan begitu jitu dan jika diamalkan selalu, persefahaman ini boleh membelah banyak benteng dan menterjemahkan gol kepada Kelantan FA musim ini.

Tepukan gemuruh bukannya hadir kepada bintang hebat penuai emas di Sukan Sea Shahrul Idlan, tetapi kepada peluru baru Kelantan FA, iaitu S.Chanturu, emas baru Kelantan. Larian, pusingan badan, kerajinan, cara membentuk persefahaman, semuanya diperingkat terpuji. Memang penyokong Pahlawan Merah terkejut dengan aksi pemain yang baru pertama kali digandingkan diatas padang dalam perlawanan kompetetif, dan tidak mungkin Chanturu akan digugurkan jika aksi sebegini berterusan, seharusnya Shahrul Idlan, Hairuddin Omar dan Akmal Rizal akan memikirkan nasib mereka apabila melihatkan pemain yang wajib diturunkan sekerap mungkin. Mengenai prestasi Shahrul Idlan, beliau kelihatan agak gugup dan baru dua hari mengenali rakan-rakannya diatas padang, belum mampu dihadirkan kebahayaan didalam kegugupannya yang belum tahu membaca bola Badhri dan Chanturu. Beliau kerap terjatuh mungkin kejutan budaya padang murahan Stadium Sultan Muhammed atau masalah kasutnya yang belum sesuai dengan Kelantan.

Saya duga Chanturu ada sedikit kekurangan didalam bertimbun-timbun kelebihan. Jisim yang kecil membataskan untuk beat pemain lawan, dan bola diudara juga agak kurang digapai kerana tubuh yang kecil melambung di udara. Oleh itu tidak dapat tidak, beliau harus digandingkan dengan penyerang top striker yang mampu memecah benteng dengan gerakan tubuh, seperti Akmal Rizal atau Hairuddin Omar. Saya secara peribadi agak risau dengan kehadiran penyerang Kelantan yang terlalu ramai lebih kepada seorang winger atau second striker. Permergian Khalid harusnya diganti oleh Akmal Rizal yang mesti meletup didalam kotak penalti lawan. Jika tidak, Kelantan pastinya kerap membuat taktik larian berlegar-legar ditepi dan sentuhan tengah hadir hasil set-piece sahaja. Kita memerlukan penyerang yang boleh merempuh seperti Norfarhan. Apapun semuanya pasti tercetak didalam minda B.Sathianathan.

Sebenarnya perlawanan ini agak kompetetif di separuh masa pertama kerana T-Team sebuah pasukan yang menerapkan kedisiplinan yang tinggi didalam membuat hantaran. Namun mencecah separuh masa kedua, pertukaran pemain dan percubaan gandingan baru, membantutkan aksi yang seharusnya cepat diaplikasikan oleh pemain-pemain baru. Kegagalan Nizad Ayub dalam mencetus gandingan, membuatkan orang ramai mencemuh prestasinya yang tidak tahu fungsinya yang sebenar. Kemasukan Zulyusri juga mengecewakan, kerana beliau diharap membentuk pace yang luas di kawasan sayap, tetapi gagal kerana gandingan baru yang lain dimasukkan, mencari formasi dan aura baru dalam pembentukan amatlah susah. Kalau perlawanan ini dilanjutkan sehingga 120 minit barulah munasabah dengan mentaliti pemain Malaysia yang lemah dalam pengaplikasian formasi.

Pemain lain yang dicuba adalah Farisham yang menggantikan Azizi, tidak ada apa-apa yang menarik kerana agak lewat dan pasukan T-Team sudah melemparkan kain putih kedalam padang dan meneruskan baki permainan cuma untuk memanaskan pemain-pemain baru. Coach Che Ku masuk ke separuh masa pertama untuk mencuba pemain simpanan juga. Kelantan juga mencuba pemain muda seperti Ailim Fahmi yang dimasukkan terlalu lewat, Mohd Izuan Solahudin yang ada larian laju tetapi susah mencari persefahaman. Menggemparkan, Kelantan mencuba pemain back-up Piala Presiden baru yang didatangkan dari Thailand dan mempunyai Kad Pengenalan Malaysia, bernama Somchai Sanuai. Pemain bertubuh tegap seperti Hanif Md Noor tetapi lebih tinggi, bermuka garang dan larian perlahan, bermain diposisi centre midfielder, sebagai back-up kepada Badhri Radzi. Beliau yang masuk pada 10 minit terakhir juga tidak mendapat banyak hantaran kerana percambahan idea baru oleh pemain baru kurang memberangsangkan.

Hairuddin Omar, masuk pada minit 70, sempat mencuba gandingan rakan lama dengan Indra Putra yang kelihatan ada sentuhan-sentuhan menarik atau sentuhan kimia antara mereka berdua. Namun T-Team yang menggandakan usaha dikawasan benteng kelihatan lebih banyak bertahan. Zairul Fitree dimasukkan menggantikan Zamri yang merampas posisinya seperti biasa ada larian deras. Yang gagal kita lihat ialah pertukaran penjaga gol kerana Syed Adney kelihatan ok tidak teruji kecuali bersungguh-sungguh menyelamatkan penalti pihak lawan. Penalti hadir pada minit 75 hasil contact tidak sengaja dan bersih oleh Azizi diberikan hadiah oleh pengadil.

Keseluruhannya, permainan sebegini harus dikurangkan percubaan pemain baru kerana iainya merencatkan permainan di 30 minit terakhir. Ianya bukan salah coach, tetapi kesilapan pemain yang kurang mengaplikasi persefahaman setelah dimasukkan. Selain itu, pemain yang tidak mahu bermain kasar, dan keletihan juga menjadi faktor utama. Kelihatan pemain yang baru ditukar keluar, terpaksa disuruh berlari dibelakang padang selama 15 minit oleh coach kerana untuk menjaga stamina dan mencari boost tenaga didalam keletihan demi untuk menghadapi perlawanan persahabatan yang mendatang, jadual yang pack dan Kelantan FA memerlukan jurulatih Fitness atau perlu membentuk jadual fitness yang lengkap dalam semua prasarana sebagai pemain professional.

Ratio keseluruhan persembahan pemain /10 :
Syed Adney 6.5
Daudsu 6.0
Rizal Fahmi 6.0
Azizi Mat Rose 6.5
Zamri Ramli 6.5
Norfarhan 7.5
Shakir Shaari 7.0
Badhri Radzi 7.0
Indra Putra 7.0
Sharul Idlan 6.5
S.Chanturu 8.0
Nizad Ayub 5.5
Zulyusri 5.5
Hairuddin Omar 6.0
Farisham 6.0
Zairul Fitree 6.0
Izuan Solahuddin 6.0
Somchai 6.0
(Tolong isikan dan buat pembetulan jika ada penentangan pendapat dalam ratio ini, dan tolong tambah kalau ada pemain yang ketinggalan.)

Sumber : kelate.net



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Analisis : Perlawanan Persahabatan Kelantan Lwn T-Team

Jawatan Kosong : AmBank Group

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Since its establishment in 1975, the AmBank Group has emerged as a leading banking group in Malaysia offering an extensive range of financial services including merchant banking, commercial banking, retail financing, leasing, stockbroking, insurance, asset/fund management, futures and options trading, and offshore banking.

At AmBank Group, challenges are what we thrive on. Come join the many individuals who have discovered a world of opportunities with us.

Jawatan : Pelbagai jenis jawatan

Tarikh Tutup : Sila rujuk iklan






Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : AmBank Group

Subramaniam Senang Bersama Kelantan

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Oleh Azizan Hashim

PENERIMAAN baik penyokong Kelantan terhadap pemain luar membuatkan bekas kapten Perak, S Subramaniam senang berada bersama naib juara Piala Malaysia itu bagi menghadapi kempen bola sepak Liga M musim 2010 nanti.

Justeru, Subramaniam, 24, berasa cukup selesa bersama skuad barunya itu terutama kerana berpeluang memperbaharui hubungan dengan bekas jurulatih kebangsaan yang pernah membimbingnya, B Sathianathan.

Bekas pemain kebangsaan kelahiran Sungai Siput itu berharap dapat menggapai pencapaian memberangsangkan dengan pasukan bergelar Wira Merah itu.


“Penyokong Kelantan cukup setia kepada pasukan. Mereka melayani pemain tanpa mengira pemain anak negeri atau luar.





“Saya berharap mampu membalas sokongan mereka dengan memberi persembahan terbaik kepada pasukan setiap kali diturunkan,” katanya.

Selain gembira dengan penerimaan baik masyarakat setempat, Subramaniam juga memuji kesungguhan Presiden Persatuan Bola Sepak kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa yang berusaha memajukan skuad Kijang.

Lebih penting Subramaniam berkata, dia juga akan bergandingan dengan pemain berasal dari Perak, Indra Putra Mahayuddin, Ahmad Azlan Zainal dan Norshahrul Idlan Talaha.

Berdasarkan himpunan pemain kali ini ternyata pengendali Kijang, Sathianathan kini memiliki bahan lebih berwibawa untuk menjadi antara pencabar unggul dalam kancah bola sepak domestik.

Walaupun terkilan kerana tidak dapat menyarung jersi pasukan negeri sendiri tetapi Subra berkata, dia terpaksa berkelana demi memenuhi tuntutan mencari nafkah untuk hidup serta meneruskan kerjaya bola sepaknya.

“Saya terpaksa mencari pasukan baru selepas Perak menolak saya pada pertengahan kempen tahun lalu.

“Saya berharap dapat membalas kepercayaan pegawai KAFA dengan memberi pulangan menguntungkan pelaburan mereka terhadap saya,” katanya.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Subramaniam Senang Bersama Kelantan

KAFA Perkenal Tiket Elektronik Touch N Go Musim Depan

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

KOTA BAHARU: Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) akan memperkenalkan pembelian tiket secara elektronik "touch n go" kepada penonton bola sepak di Stadium Sultan Mohammad Ke-1V di sini musim depan.

Ketua Pegawai Eksekutif KAFA, Tuan Hashim Tuan Yaakob berkata penggunaan kad elektronik itu bagi meningkatkan tahap keselamatan dan mengelakkan kebocoran penonton yang memasuki stadium tanpa tiket yang sah.


Beliau berkata langkah itu juga selaras dengan usaha KAFA meningkatkan pendapatan melalui penjualan tiket ke arah menjadikan 2010 sebagai "Tahun Bola Sepak Kelantan".

"Keputusan Pengurusan KAFA menggunakan tiket melalui sistem elektronik ini dianggap sebagai langkah berkesan dalam usaha membendung kebocoran penonton tanpa tiket, terutama yang menggunakan pintu masuk utama dan eksklusif di stadium," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, sistem itu akan dimulakan menjelang perlawanan permulaan Piala FA musim depan pada 12 Januari.

Selain itu, katanya KAFA juga akan meningkatkan kempen menarik lebih ramai penaja membeli tiket di semua tempat duduk, serendah RM250 sehingga RM3,000 semusim.

Tuan Hashim berkata, selain untuk menarik lebih ramai penyokong memberi komitmen kepada skuad Red Warriors, langkah itu juga dapat menambahkan kutipan wang melalui tiket.

Tuan Hashim berkata, usaha yang dijalankan oleh KAFA itu mendapat kerjasama dengan pihak kerajaan negeri menerusi Perbadanan Stadium yang dipengerusikan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.- BERNAMA




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......KAFA Perkenal Tiket Elektronik Touch N Go Musim Depan

Finger Soccer Skills

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Finger Soccer Skills

Tips Membina Rumah Islami

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Tips Membangun Rumah Islami
Author : Syiarislam

Dalam membangun rumah yang baik, sering orang menggunakan Feng Shui yang berasal dari budaya Cina. Padahal tidak semuanya selaras dengan ajaran Islam. Jika keliru, mungkin bisa terjerumus dalam kemusyrikan karena mempercayai adanya kekuatan selain Allah yang bisa menyelamatkannya. Dalam membangun rumah yang Islami, sebetulnya dalam Islam ada beberapa petunjuk untuk itu. Di antaranya:


1. Tetangga yang Baik
Pilihlah rumah di antara tetangga yang baik (kecuali jika anda adalah da'i yang ingin melakukan perbaikan). Sebab jika tetangga anda tidak baik, maka hidup anda akan merasa kurang nyaman. Bayangkan jika tetangga anda adalah
preman, pezina, atau pemabuk.

Pilihlah tetangga (lihat calon tetangganya atau lingkungannya dulu) sebelum memilih rumah. Pilihlah kawan perjalanan sebelum memilih jalan dan siapkan bekal sebelum berangkat (bepergian). (HR. Al Khatib)

Nabi Saw berdoa: "Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari tetangga yang buruk di tempat pemukiman. Sesungguhnya tetangga-tetangga orang-orang Badui suka berpindah-pindah." (HR. Ibnu 'Asakir)

Tiap empat puluh rumah adalah tetangga-tetangga, yang di depan, di belakang, di sebelah kanan dan di sebelah kiri (rumahnya). (HR. Ath-Thahawi) .

Usahakan agar tetangga anda cukup makannya: "Tiada beriman kepadaku orang yang bermalam (tidur) dengan kenyang sementara tetangganya lapar padahal dia mengetahui hal itu." (HR. Al Bazzaar)

2. Hendaknya rumah cukup luas (tidak terlampau luas, tapi juga tidak terlampau sempit).
Di antara kebahagiaan seorang muslim ialah mempunyai tetangga yang shaleh, rumah yang luas dan kendaraan yang meriangkan. (HR. Ahmad dan Al Hakim)

Rumah yang terlampau luas, misalnya 400 m2 lebih, cenderung menghasilkan "Rumah Gedong" di mana tetangga satu tidak kenal dengan tetangga lainnya. Para penghuni masing-masing asyik di dalam "Istana" mereka.

Sebaliknya rumah yang terlalu sempit, misalnya kurang dari 50 m2 cenderung membuat penghuninya tidak betah di rumah sehingga akhirnya banyak menghabiskan waktunya mengobrol/gosip dengan para tetangganya.

Luas rumah yang ideal (pertengahan) adalah sekitar 100-200 m2.

3. Jangan Membangun Rumah Megah
Dalam membangun rumah, janganlah terlalu mewah sehingga jadi bermegah-megahan. Ini tidak disukai Allah dan merupakan satu sifat dari orang-orang yang buruk di akhir zaman.

"Bermegah-megahan telah melalaikan kamu" [At Takaatsur:1]

Ketika ditanya tanda-tanda hari kiamat Nabi menjawab: "Apabila para penggembala domba saling bermegah-megahan dengan gedung" [HR Muslim]

Belum akan datang kiamat sehingga manusia berlomba-lomba dengan bangunan-bangunan yang megah. (HR. Bukhari)

Jangan membangun rumah yang terlampau tinggi (misalnya sampai 4 tingkat) sehingga akhirnya tetangga tidak mendapat sinar matahari atau angin.

Ketika ditanya tanda-tanda hari kiamat Nabi menjawab: "Seorang budak wanita melahirkan nyonya besarnya. Orang-orang tanpa sandal, setengah telanjang, melarat dan penggembala unta masing-masing berlomba membangun gedung-gedung bertingkat." [HR Muslim]

4. Buatlah Rumah yang Baik
"... menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk." [Al A'raaf:157]

Katakanlah: "Tidak sama yang buruk dengan yang baik, meskipun banyaknya yang buruk itu menarik hatimu, maka bertakwalah kepada Allah hai orang-orang berakal, agar kamu mendapat keberuntungan." [Al Maa-idah:100]

Rumah yang baik adalah rumah yang sehat. Yaitu jendelanya cukup sehingga sinar matahari bisa masuk dan tidak lembab. Ini juga bisa menghemat listrik karena siang hari tak perlu menyalakan lampu. Selain itu ventilasinya juga
harus baik sehingga udara segar bisa masuk ke dalam rumah. Jarak antara lantai dan atap sebaiknya agak tinggi (minimal 2,5 meter) sehingga tidak terlalu panas.

5. Rumah juga harus kuat dan aman.
Misalnya dengan menggunakan beton bertulang, rumah jadi lebih aman jika misalnya terjadi gempa. Jika menggunakan kayu, pilih kayu yang kuat serta beri anti rayap sehingga tidak mudah kropos. Harus diperhatikan apakah rumah tersebut rawan dari kebakaran atau tidak.

Sebaiknya rumah minimal terdiri dari 3 kamar. Satu untuk suami-istri, satu untuk anak laki-laki, dan satu lagi untuk anak perempuan. Banyak kasus incest terjadi karena kamarnya hanya satu sehingga pria-wanita bercampur.

Hendaknya aurat dari lawan jenis (kecuali suami-istri) terpelihara dengan pembagian kamar yang baik.

"Hai orang-orang yang beriman, hendaklah budak-budak (lelaki dan wanita) yang kamu miliki, dan orang-orang yang belum balig di antara kamu, meminta izin kepada kamu tiga kali (dalam satu hari) yaitu: sebelum sembahyang subuh, ketika kamu menanggalkan pakaian (luar)mu di tengah hari dan sesudah
sembahyang Isya'. (Itulah) tiga 'aurat bagi kamu" [An Nuur:58]

6. Buatlah Rumah yang Indah
Allah senang keindahan. Manusia pun banyak yang suka akan keindahan. Oleh karena itu buatlah rumah yang indah. Tapi ingat, keindahan tidak sama dengan kemewahan atau kemegahan

Sesungguhnya Allah indah dan senang kepada keindahan. Bila seorang ke luar untuk menemui kawan-kawannya hendaklah merapikan dirinya. (HR. Al-Baihaqi)

7. Rumah Harus Bermanfaat atau Fungsional
Selain indah setiap bagian rumah juga harus bermanfaat/fungsion al. Jadi tidak hanya sekedar estetis tapi tidak bermanfaat.

Dari Abu Hurairoh ra, dia berkata: "Rasululloh SAW bersabda: "Sebagian tanda dari baiknya keislaman seseorangialah meninggalkan sesuatu yang tidak bermanfaat." (Hadits hasan, diriwayatkan Tirmidzi dan lainnya)

8. WC (Tandas) Jangan Mengarah/Membelakan gi Kiblat
Dari Abu Ayyub Al-Anshari ra.: "Bahwa Nabi saw. bersabda: Apabila engkau ke WC, janganlah menghadap kiblat atau membelakanginya ketika kencing atau buang air besar, tetapi menghadaplah ke timur atau ke barat." (Shahih Muslim No.388)

Usahakan agar rumah anda mengarah ke kiblat. Jika tidak, sebaiknya tempat shalat anda tidak mengarah ke WC.Usahakan di rumah ada shower atau kran air, sehingga anda bisa mandi/wudlu dengan lebih sempurna dengan air yangmengalir.

Dari Abu Hurairah Radliyallaahu 'anhu bahwa Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallam bersabda: "Janganlah seseorang di antara kamu mandi dalam air yang tergenang (tidak mengalir) ketika dalam keadaan junub." Dikeluarkan oleh Muslim.

Sebaiknya tempat wudlu dipisah dari WC sehingga anda leluasa membaca doa sebelum atau sesudah wudlu.

9. Rumah Harus Bersih
Rumah yang kotor tidak sehat. Karena akan mengundang berbagai penyakit. Oleh karena itu rumah harus bersih dan mudah dibersihkan.

"Sesungguhnya Allah baik dan menyukai kebaikan, bersih dan menyukai kebersihan, murah hati dan senang kepada kemurahan hati, dermawan dan senang kepada kedermawanan. Karena itu bersihkanlah halaman rumahmu dan jangan meniru-niru orang-orang Yahudi." (HR. Tirmidzi)

Penjelasan: Orang-orang Yahudi suka menumpuk sampah di halaman rumah.

10. Jangan Menaruh Patung di dalam Rumah
Umar berkata, "Kami tidak memasuki gereja-gerejamu karena patung-patung dan gambarnya itu." [HR Bukhari]

Ibnu Abbas shalat di dalam biara (tempat ibadah agama lain) kecuali biara yang ada patung di dalamnya. [HRBukhari]

11. Jangan Memelihara Anjing
Hadis riwayat Ibnu Umar ra., ia berkata : "Rasulullah saw. bersabda: Barang siapa memiliki anjing selain anjing penjaga ternak dan anjing pemburu maka setiap hari pahala amalnya berkurang dua qirath." (Shahih Muslim No.2940)

12. Peliharalah Anak Yatim
Jika anda berkelebihan, asuhlah anak yatim dan perlakukanlah dengan baik.

Sebaik-baik rumah kaum muslimin ialah rumah yang terdapat di dalamnya anak yatim yang diperlakukan (diasuh) dengan baik, dan seburuk-buruk rumah kaum muslimin ialah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim tapi anak itu diperlakukan dengan buruk. (HR. Ibnu Majah)

13. Tanamlah Pohon agar Teduh dan Sejuk
Tanamlah pohon di rumah anda sehingga rumah anda teduh dan mendapat udara segar dari oksigen yang dikeluarkan pohon tersebut. Kenyamanan naungan pohon ini digambarkan Allah sebagai berikut:

"Dan naungan (pohon-pohon surga itu) dekat di atas mereka dan buahnya dimudahkan memetiknya semudah-mudahnya." [Al Insaan:14]

Jika rumah anda luas mungkin anda bisa menanam pohon besar yang kuat seperti pohon asem. Jika sedang, bisa menanam pohon ukuran sedang seperti rambutan atau mangga. Hindari pohon besar yang rapuh dan berbahaya seperti pohon angsana. Banyak korban jiwa karena tertimpa pohon tersebut ketika terjadi badai/angin kencang.

Semoga bermanfaat ...




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Tips Membina Rumah Islami

Impian Suci Kijang

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Oleh Mohd Hilmie Hussin
mohdhilmie@hmetro.com.my

KELANTAN merendah diri ketika mereka galak mendapatkan pemain baru berpengalaman untuk memperkuat barisan pemain mereka menjelang saingan Piala Malaysia bermula 9 Januari depan.

Kehadiran pemain baru seperti Syed Adney Syed Hussein (UPB-MyTeam), S Subramaniam (Perak), Azizi Mat Rose (KM Naza), Mohd Shakir Shaari (UPB-MyTeam), Norshahrul Idlan Talaha (UPB-MyTeam), S Chanturu (Penang), Akmal Rizal Ahmad Rakhli (KM Naza) dan Hairuddin Omar (T-Team) pasti mampu mengubah nasib skuad Kijang musim 2010.


Tahun 2009 adalah musim paling cemerlang Kelantan dalam sejarah bola sepak Malaysia apabila muncul naib juara Piala FA dan Piala Malaysia.

Kegagalan membawa pulang dua piala terbabit membuatkan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) berazam mendapatkan pemain terbaik memperkuat pasukan kali ini bagi menyaingi juara Piala Malaysia, Negeri Sembilan dan juara Piala FA, Selangor.

B Sathianathan yang mengambil alih tugas jurulatih Kelantan yang ditinggalkan Peter Butler, September lalu, kembali memulihkan prestasi skuad Kijang yang merosot di pertengahan saingan Liga Super.

Bekas jurulatih kebangsaan itu yang terus diberi kepercayaan membimbing pemain negeri Cik Siti Wan Kembang pantas merencana masa depan Kelantan.

“Pada saya, sasaran yang mahu kita capai ialah mencatat keputusan lebih baik daripada musim 2009. Bukan saya tidak mahu mengatakan apa piala yang kita mahu menangi, kerana Kelantan belum memenangi Piala Malaysia dan Piala FA, tetapi anda juga pasti tahu kita menjurus ke arah memenangi piala itu,” katanya.

Dia yang juga menggalas jawatan sebagai pengurus, gembira permintaannya kepada pengurusan tertinggi Kafa yang ditunjangi Tan Sri Anuar Musa dimakbulkan. Begitupun masih ada pemain impiannya yang gagal dipikat ekoran mempunyai kontrak bersama pasukan masing-masing.

Dalam membentuk pasukan lebih mantap ini juga, Sathia menggugurkan tiga pemain lama iaitu Muhamad Khalid Jamlus dan Mohd Nafuzi Mohd Zain yang berhijrah ke Angkatan Tentera Malaysia (ATM) manakala penjaga gol berpengalaman Mohamad Halim Napi bersara.

Sebagai persediaan pramusim, Kelantan mencatat keputusan memuaskan dalam tiga perlawanan persahabatan dengan kelab Thailand.

Pada perlawanan pertama menentang Sisaket FC, barisan yang baru mencari keserasian itu terikat tanpa jaringan sebelum tewas 0-1 kepada bekas juara Liga Perdana Thailand, Chonburi FC.

Menurut Sathia, dia menurunkan semua 24 pemain yang dibawa ke Bangkok untuk menilai keserasian sebelum menggunakan kesebelasan utama menentang juara Liga Perdana Thailand, Muang Thai United pada perlawanan terakhir kelmarin.

Pada perlawanan itu, Sang Kijang berjaya menyaingi Muang Thai tetapi pasukan yang beraksi dalam Liga Juara-Juara AFC lebih bernasib baik menang 1-0.

“Saya sudah nampak bayangan barisan kesebelasan utama untuk saingan Piala Malaysia nanti. Semua pemain menunjukkan kesungguhan dan disiplin pada perlawanan itu, namun tiada siapa boleh rasa selamat kekal dalam kesebelasan utama,” kata Sathia.

Selain tiga perlawanan persahabatan terbabit, Kelantan akan menghadapi lima lagi perlawanan persahabatan membabitkan pasukan tempatan dan kelab dari Thailand yang akan berlangsung di Stadium Muhammad IV, Kota Bharu.

Mereka akan menentang pasukan Universiti Sains Malaysia (USM), T-Team United, Felda United, Narathiwat FC dan Pulau Pinang/Polis DiRaja Malaysia sebelum saingan 2010 bermula.

Menghadapi saingan Liga Super 2010, beliau akan menggilirkan pemain bagi mengelak mereka mengalami kepenatan dan terdedah kepada kecederaan berikutan menghadapi perlawanan liga yang panjang.

“Saya sekarang sedang membentuk pasukan yang mempunyai kemampuan yang sama baik kesebelasan utama mahupun pemain simpanan. Saya akan pastikan 24 pemain saya berkaliber dan sedia diturunkan bila-bila masa,” tambah Sathia yang optimis dengan kemampuan Kelantan mengharungi musim 2010.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Impian Suci Kijang

Siri Perlawanan Persahabatan

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Kesepian peminat dan penyokong pasukan Kelantan bakal terubat dengan persembahan menarik yang bakal diadakan di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV bermula pada 23 Disember hingga 2 Januari akan datang.

Tarikh : 23.12.2009 (Rabu)
Kelantan lwn T-Team

Tarikh : 26.12.2009 (Sabtu)
Kelantan lwn Narathiwat

Tarikh : 30.12.2009 (Rabu)
Kelantan lwn felda United

Tarikh : 2.1.2010 (Sabtu)
Kelantan lwn Kelab Bola Sepak Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang

Semua perlawanan akan dilangsungkan di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV jam 8.00 mlm






Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Siri Perlawanan Persahabatan

Doa Akhir Tahun Dan Awal Tahun Hijrah

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

DOA AKHIR TAHUN

Sempena akhir tahun hijrah pada petang 17 Disember 2009 (30 Zulhijjah 1430), kita dianjurkan supaya berdoa pada waktu asar. Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib. Dengan izin Allah, orang yang berdoa akan mendapat perlindungan Allah dari fitnah dan tipu daya syaitan dari semua dosa selama setahun yang lalu.





Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.

Ya Allah wahai Tuhanku, perkara-perkara yang telah aku lakukan daripada perbuatan-perbuatan yang Engkau larang dalam tahun ini maka aku belum bertaubat daripadanya padahal Engkau tidak meredhainya dan Engkau tidak melupakannya (Tuhan yang tidak bersifat lupa) dan Engkau berlembut tidak mengazabku malah memberi peluang supaya aku bertaubat selepas aku melakukan maksiat itu. Maka aku memohon keampunanMu.

Ya Allah, ampunilah aku dan mana-mana perbuatan yang telah aku lakukan sepanjang tahun ini yang Engkau redhai dan yang telah Engkau janjikan pahalanya. Maka aku mohon diperkenankan perbuatan (amal bakti) yang telah aku lakukan itu dan Engkau tidak menghampakan harapanku. Ya Allah yang Maha Pemurah .
Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.

DOA AWAL TAHUN




Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib 17 Disember 2009 iaitu bersamaan dengan 1 Muharram 1431 Hijrah.

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Doa Akhir Tahun Dan Awal Tahun Hijrah

Selamat Menyambut Tahun Baru 1431H

| 2 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda



"Umat Islam wajib melihat keutamaan Tahun Hijrah ini daripada terus membesarkan tahun baru Masihi sehingga peringkat kita lupa diri dan jati diri sebagai umat Islam yang beriman.


Kerana Hijrah Rasulullah s.a.w bersama Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a serta umat Islam Makkah menuju ke Madinah penuh dan sarat dengan peristiwa bersejarah, sarat dengan pengajaran, pengalaman, hikmah dan perintah yang menunjuk jalan-jalan kebenaran dan kemenangan perjuangan umat Islam.

Ia menjadi panduan dan teladan penting kepada umat Islam hari ini hingga hari kiamat. Hijrah juga bermakna meninggalkan tempat sebagaimana Hijrah Rasulullah s.a.w dan umat Islam Makkah yang telah meninggalkan bumi Makkah tanah tumpah darah menuju ke Kota Madinah.

Hijrah juga membawa maksud meninggalkan perkara yang dilarang Allah kepada melakukan apa yang Allah dan Rasul-Nya perintahkan. Hijrah apapun maknanya. Yang teramat besar dalam HIJRAH itu bukan tarikhnya, tetapi pengajarannya kepada umat Islam.

Rasulullah saw, para sahabatnya dan umat Islam Makkah yang berhijrah kali pertama ke Habsyah negeri yang dipimpin Raja An-Najasyi seorang yang bukan Islam, namun kepimpinannya ada nilai keadilan dan perikemanusiaan. Tidak seperti Abu Jahal dan kabinetnya yang zalim dan kejam ke atas Rasulullah s.a.w, para sahabat dan umat Islam di Makkah.

Hijrah Madinah. Di sinilah sinar baru Islam berkembang ke seluruh dunia. Masjid Quba' diasaskan Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tapak asas pendidikan dan dakwah. Hal tersebut termaktub di dalam Al Quran LAMASJIDUN USSISA 'ALATTAQWA...

Muhajirin dan Ansar dipersaudarakan. Merupakan langkah kedua Baginda Rasulullah s.a.w melaksanakan misi perpaduan yang termaktub dalam Perlembagaan Al Quran INNAMAL-MUKMINUNA IKHWATUN...

Langkah ke 3, 4, 5, 6 dan seterusnya sudah tersusun rapi ke arah wawasan besar BALDATUN TOIYIBATUN WA RABBUN GHAAFUR...mencipta tamadun ummah yang cemerlang dan gemilang duniawi dan ukhrawi. Ia tercakup dalam Al Quran dan doa umat Islam RABBANA ATINA FID-DUNYA HASANAH WA FIL-AKHIRATI HASANAH WA QINA 'AZABAN-NAAR...

Kesimpulannya, Hijrah memberi pengajaran, pengalaman dan pengajaran kepada umat Islam untuk perubahan dan kebangkitan yang menakjubkan, sebagaimana umat Islam Makkah yang dipimpin oleh Baginda Rasulullah s.a.w dan para sahabat mencipta tamadun dunia sungguh hebat sehingga berjaya memerintah dan menyebarkan Islam agama Allah ke seluruh pelusuk dunia. Terbukti Islam merupakan agama yang paling relevan dan lengkap dalam memenuhi kehendak dan menyantuni manusiawi, alam dan persekitarannya. Wallahu 'alam.

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH KULLU 'AM WA ANTUM BI KHAIR...




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Selamat Menyambut Tahun Baru 1431H

Jawatan Kosong : Majlis Daerah Pasir Puteh (MDPP)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Permohonan ini adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan di Majlis Daerah Pasir Puteh, 16800 Pasir Puteh, Kelantan sebagaimana berikut:

Jawatan :-

1. Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa - (Gred J29)
2. Penolong Jurutera (Gred J29)
3. Pembantu Penguatkuasa (Gred N17)
4. Pembantu Penilaian (Gred W17)
5. Pekerja Rendah Awam (Gred R1)



Permohonan yang telah lengkap hendaklah dihantar kepada:-

Yang Di Pertua
Majlis Daerah Pasir Puteh
16800 Pasir Puteh
Kelantan.

Tarikh tutup permohonan: 23 Disember 2009 (Rabu)

Perkara Am :-

i) Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.
ii) Pemohon yang tidak dipanggil untuk temuduga dalam tempoh 3 bulan dari tarikh iklan hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Jawatan Kosong : Majlis Daerah Pasir Puteh (MDPP)

Hairuddin Milik Kelantan

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Oleh KHAIRI MOHAMAD
mohdkhairi.mohamad@kosmo.com.my

PENYERANG prolifik kelahiran Terengganu, Hairuddin Omar kini sah menjadi milik Kelantan selepas menandatangani kontrak setahun bersama pasukan itu.

Hairuddin yang sebelum ini menjadi pemain buruan pasukan Negeri Sembilan akhirnya membuat keputusan menyarung jersi The Red Warriors selepas turut menolak tawaran pasukan yang disertainya musim lalu, T-Team.




HAIRUDDIN akan mewakili Kelantan pada siangan Liga Super musim depan. Dia telah menandatangani kontrak selama setahun dengan skuad tersebut semalam.

Beliau sebelum ini dikaitkan dengan perpindahan ke Negeri Sembilan selepas berjaya membantu pasukan itu menjulang Piala Malaysia apabila menewaskan Kelantan 3-1 pada perlawanan akhir 7 November lalu.

Bagaimanapun, bekas penyerang kebangsaan yang sudah pun menjangkau usia 30 tahun itu akhirnya membuat keputusan untuk meneruskan kariernya di bumi Cik Siti Wan Kembang.

Menurutnya, keluarga adalah faktor utama kenapa beliau membuat keputusan untuk menyertai Kelantan pada musim depan.

"Saya berasal dari Setiu yang terletak bersempadan dengan Kelantan dan ia menjadi salah satu sebab kenapa saya memilih Kelantan untuk musim depan.

"Tawaran yang diberikan Kelantan juga cukup baik dan peluang beraksi bersama rakan-rakan lama seperti Indra, Farhan dan Akmal perlu untuk saya pertimbangkan," katanya ketika dihubungi semalam.

Tambahnya, KAFA melalui Penolong Setiausaha Agungnya, Arif Hassan telah menemuinya malam kelmarin dan secara rasmi kontrak selama setahun telah dimeterai.

Katanya, keputusan menyertai Kelantan dilakukannya untuk mencuba 'angin baru' selain mahu bersama-sama Kelantan mencipta sejarah menjulang Piala Malaysia musim depan.

"Secara jelasnya, saya sudah dihubungi oleh coach Sathia (B.Sathianathan) selepas perlawanan akhir Piala Malaysia berakhir yang memberi tawaran kepada saya untuk menyertai Kelantan.

"Ketika itu saya masih belum membuat sebarang keputusan dan kini saya yakin keputusan yang saya ambil untuk bersama Kelantan adalah yang terbaik," ujarnya.

Pada pertandingan Piala Malaysia lalu, Hairuddin turut mencetak nama sebagai pemain yang menghampakan pasukan negeri kelahirannya, Terengganu pada perlawanan peringkat separuh akhir.

Beliau juga turut membunuh harapan Kelantan untuk menjulang Piala Malaysia apabila gol kedua Negeri Sembilan hasil jaringannya, kurang satu minit selepas wisel separuh masa kedua dibunyikan menerjah gawang Kelantan.

Sementara itu, Arif ketika dihubungi semalam memberitahu, Hairuddin telah sah didaftarkan sebagai pemain ke-25 pasukan Kelantan untuk beraksi musim depan.

Jelasnya, Hairuddin semalam telah pun terbang ke Bangkok untuk menyertai pasukan Kelantan menjalani latihan dalam siri perlawanan persahabatan di sana.



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Hairuddin Milik Kelantan

Jawatan Kosong : Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad (KPKB)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

KUMPULAN PERTANIAN KELANTAN BERHAD (KPKB)
Syarikat Anak Milik Penuh Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK)

Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad memerlukan individu yang boleh bekerja dengan pengawasan yang minimum (independent), bekerja dalam satu pasukan(teamwork), dinamik, kreatif, dan inovatif untuk memperkembangkan bisnes Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad. Individu yang berkelayakan dipelawa untuk mengisi jawatan jawatan seperti berikut :-


1. Jawatan : Pengurus Kanan Projek (1 kekosongan)

Tugas & Tanggung-jawab :-
a. Menyedia kerja-kerja berkaitan perancangan, pembangunan projek dan mengurus belanjawan tahunan setiap projek yang dilaksanakan.
b. Menyediakan semua laporan-laporan prestasi projek secara berkala kepada Ketua Eksekutif dan pengurusan.
c. Bertanggung-jawab terhadap tugas-tugas penyebaran/taklimat mengenai projek dan bertindak sebagai penyelaras dengan ketua-ketua komponen projek.
Syarat Kelayakan :-
d. Ijazah Sarjana Muda Sains Pertanian, Agribisnes yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya atau

Keutamaan :-
a. Kelebihan kepada yang mempunyai MBA
b. Keutamaan kepada yang mempunyai pengalaman diperingkat pengurusan projek pertanian, pertanian bersepadu, ternakan dan akuakultur sekurang-kurangnya 7 tahun.
c. Mempunyai kemahiran dan pengetahuan dalam bidang komputer.
d. Mempunyai pengalaman dalam bidang pengurusan dan perlaksanaan pemasaran produk pertanian.

2. Jawatan : Pegawai Projek (2 kekosongan)

Tugas & Tanggung-jawab :-
a. Menyedia kerja-kerja berkaitan pembangunan projek dan membuat kawal-selia terhadap projek yang dilaksanakan secara keseluruhan.
b. Menyediakan laporan prestasi projek secara berkala kepada Pengurus Kanan Projek dan pengurusan.
c. Bertanggung-jawab terhadap aktiviti setiap projek dan bertindak sebagai penyelaras kakitangan projek.

Syarat Kelayakan :-
Ijazah Sarjana Muda Agribisnes, Diploma Sains Pertanian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya

Keutamaan :-
a. Keutamaan kepada yang mempunyai pengalaman dalam bidang pengurusan dan projek pertanian tidak kurang 3 tahun.
b. Mempunyai kemahiran dan pengetahuan dalam bidang komputer.
c. Mempunyai pengalaman dalam bidang pengurusan dan perlaksanaan pemasaran produk pertanian.

3. Jawatan : Boilerman (1 kekosongan)

Tugas dan Tanggungjawab :-

a. Bertanggung-jawab terhadap keseluruhan operasi boiler.
b. Bertanggung-jawab terhadap “Trouble Shooting” boiler.
c. Bertanggung-jawab terhadap penyelenggaraan boiler mengikut keperluan JKKP.

Syarat Kelayakan :-
a. Lelaki
b. Sijil SPM/SPVM atau yang setaraf dengannya.
c. Memiliki Sijil Gred 2 daripada JKKP
d. Sihat tubuh badan serta mempunyai penglihatan dan pendengaran yang baik

Keutamaan :-
a. Keutamaan kepada yang mempunyai pengalaman 1 tahun dalam bidang operasi kilang makanan.
b. Boleh bekerja lebih masa dan di bawah pengawasan yang minimum.
c. Mempunyai pengetahuan dalam bidang kejuruteraan mekanik
d. Boleh menjalankan operasi dan penyelenggaraan boiler.

Calon-calon yang berminat dipelawa menghantar resume yang lengkap dengan menyatakan kelayakan, pengalaman kerja, gaji sekarang dan yang dipohon berserta sekeping gambar terbaru berukuran pasport tidak lewat daripada 20 Dis 2009 kepada:-

Pengurus Pentadbiran & Sumber Manusia
Kumpulan Pertanian Kelantan Bhd
Lot 1809, Bangunan KPKB, Jalan Bayam
15200 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09-7461871, 7461986
Faks : 09-7485787. Email : kpkb@streamyx.com



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Jawatan Kosong : Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad (KPKB)

Kekuatan Sedekah

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Diceritakan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Turmudzi dan Ahmad, seperti berikut :
Tatkala Allah Ta’ala menciptakan bumi, maka bumipun bergetar. Lalu Allah menciptakan gunung dengan kekuatan yang telah diberikan kepadanya, ternyata bumipun terdiam.


Para malaikat kehairanan akan penciptaan gunung tersebut. Kemudian mereka bertanya ”Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada gunung ?”

Allah menjawab, ”Ada, iaitu besi” (kita mafhum bahawa gunung batupun boleh menjadi rata ketika dikorek/bore dan diratakan oleh buldozer atau sejenisnya yang dibuat dari besi),

Para malaikat bertanya lagi ”Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada besi ?”

Allah yang Maha Suci menjawab, ”Ada, iaitu api” (besi walau sekeras manapun boleh menjadi cair dan hancur setelah dibakar api),

Para malaikat kembali bertanya ”Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada api ?”

Allah yang Maha Agung menjawab, ”Ada, iaitu air” (api membara sedahsyat apapun niscaya akan padam jika disiram air),

Para malaikatpun bertanya kembali ”Ya Rabbi, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih kuat daripada air ?”

Allah yang Maha Tinggi dan Maha Sempurna menjawab, ”Ada, iaitu angin” (air disamudera yang luas akan serta merta terangkat, bergulung-gulung dan menjelma menjadi gelombang raksasa yang dahsyat, tiada lain kerana kekuatan angin. Angin ternyata memiliki kekuatan yang teramat dahsyat),

Akhirnya para malaikatpun bertanya lagi ”Ya Allah, adakah sesuatu dalam penciptaan-Mu yang lebih dahsyat dari itu semua ?”

Allah yang Maha Gagah dan Maha Dahsyat kehebatannya menjawab, ”Ada, iaitu amal anak Adam yang mengeluarkan sedekah dengan tangan kanannya sementara tangan kirinya tidak mengetahuinya”.

Ertinya, yang paling hebat, paling kuat dan paling dahsyat sebenarnya adalah orang yang bersedekah tetapi tetap mampu menguasai dirinya, sehingga sedekah yang dilakukannya bersih, tulus dan ikhlas tanpa ada unsur menunjuk-nunjuk ataupun supaya diketahui orang lain.

Berkaitan dengan ikhlas ini, RasulAllah SAW mengingatkan dalam pidatonya ketika beliau sampai di Madinah pada waktu hijrah dari Makkah :

”Wahai segenap manusia ! Sesungguhnya amal itu tergantung kepada niat, dan seseorang akan mendapatkan (pahala) sesuai dengan apa yang diniatkannya”.
Oleh kerana itu hendaknya kita selalu mengiringi sedekah kita dengan niat yang ikhlas hanya kerana Allah semata, tanpa berasa ingin dipuji, dianggap dermawan, dihormati, dll yang dapat menjadikan sedekah kita menjadi sia-sia.

Ganjaran bersedekah

RasulAllah Shollallahu Alaihi Wa Sallam menganjurkan kepada kita umatnya untuk memperbanyak sedekah, hal itu dimaksudkan agar rezeki yang Allah berikan kepada kita menjadi bertambah berkah.

Allah memberikan jaminan kemudahan bagi orang yang berdekah, ganjaran yang berlipatganda (700 kali) dan sebagai ganti, sebagaimana firman-Nya dan sabda RasuluAllah SAW, sbb :

Allah Ta’ala berfirman, ”Adapun orang yang memberikan (hartanya di jalan Allah) dan bertaqwa dan membenarkan adanya pahala yang terbaik (syurga) maka Kami kelak akan menyiapkan baginya jalan yang mudah”. {Qs. Al Lail (92) : 5-8}

Allah Ta’ala berfirman, ”Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui”. {Qs. Al Baqarah (2) : 261}

RasulAllah SAW bersabda, ”Setiap awal pagi, semasa terbit matahari, ada dua malaikat menyeru kepada manusia dibumi. Yang satu menyeru, ”Ya Tuhan, karuniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kepada Allah”. Yang satu lagi menyeru ”musnahkanlah orang yang menahan hartanya”.

Tolak Bala dengan Sedekah
Orang-orang yang beriman sangat sedar dengan kekuatan sedekah untuk menolak bala, kesulitan dan berbagai macam penyakit, sebagaimana sabda RasulAllah SAW, sbb : ”Bersegeralah bersedekah, sebab yang namanya bala tidak pernah mendahului sedekah”. ”Belilah semua kesulitanmu dengan sedekah”. ”Ubatilah penyakitmu dengan sedekah”.

Banyak dari kita yang sudah mengetahui dan memahami perihal anjuran bersedekah ini, namun persoalannya seringkali kita teramat susah untuk melakukannya kerana kekhuatiran bahawa kita salah memberi, sebagai contoh kadang kala kita enggan memberi sedekah kepada pengemis yang kita temui ditepi jalan dengan anggapan bahawa mereka (pengemis/peminta tsb) menjadikan meminta-minta sebagai pekerjaannya, malas, dll.

Padahal sesungguhnya prasangka kita yang demikian adalah bisikan-bisikan syaitan laknatullah yang tidak rela melihat kita berbuat baik (bersedekah) , sebaiknya mulai saat ini hendaknya kita hilangkan prasangka-prasangka yang demikian kerana seharusnya sedekah itu kita niatkan sebagai bukti keimanan kita atas perintah Allah dan rasul-Nya yang menganjurkan umatnya untuk selalu bersedekah,

Masalah mungkin timbul apabila ternyata kemudiannya bahawa sedekah yang kita beri kepada pengemis/peminta tadi tidak tepat sasaran, bukan lagi urusan kita, kerana sedekah hakikatnya adalah ladang amal bagi hamba-hamba Allah yang bertakwa. Pengemis/peminta/ fakir miskin lainnya adalah ladang amal bagi orang yang berkemampuan, dapat kita bayangkan andaikata tidak ada lagi orang-orang tersebut, kepada siapa lagi kita dapat beramal (bersedekah) ???

Walaubagaimanapun dalam dunia yang semakin gawat dan gayat ini pemberian sedekah atau kalau kita termasuk orang yang tidak suka memberi sedekah (kepada pengemis/peminta/ fakir miskin) dengan berbagai alasan dan pertimbangan maka biasakanlah bersedekah dengan menyiapkan sejumlah wang sebelum sholat Jum’at dan memasukkan ke kotak-kotak sumbangan yang tersedia dan biasakan dengan memberi sejumlah minima setiap Jum’at, misalnya Jum’at ini kita menyumbang RM5 kekotak amal tersebut maka sebaiknya Jum’at berikutnya harus dengan jumlah yang sama, syukur jika boleh diberi lebih dan yang terpentingnya harus diiringi dengan keikhlasan.

Sedekah anda, walaupun kecil tetapi amat berharga disisi Allah Azza Wa Jalla. Orang yang bakhil dan kikir dengan tidak menyedekahkan sebahagian hartanya akan rugi didunia dan akhirat kerana tidak mendapat keberkatan. Jadi, sebenarnya orang yang bersedekah adalah untuk kepentingan dirinya. Sebab menginfakkan (belanjakan) harta akan memperoleh berkah dan sebaliknya menahannya adalah celaka. Tidak menghairankan jika orang yang bersedekah diibaratkan orang yang melabur (invest) dan menabung disisi Allah dengan jalan meminjamkan pemberiannya kepada Allah. Balasan yang akan diperolehnya berlipatganda. Mereka tidak akan rugi meskipun pada awalnya mereka kehilangan sesuatu.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Kekuatan Sedekah

Jawatan Kosong : Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Universiti Teknologi MARA Kelantan dengan ini mempelawa calon-calon Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan tetap di UiTM Kelantan Kampus Machang bagi memenuhi Wawasan 2020 Negara.

Jawatan :-

1. JURURAWAT MASYARAKAT (GRED U19)
2. JURUTEKNIK KOMPUTER (GRED FT17)
3. JURUTRENGKAS (GRED N17)
4. PENGAWAL KESELAMATAN (GRED KP11)


Sila kemukakan permohonan kepada :-

TIMBALAN PENDAFTAR
(UNIT PENGURUSAN PERJAWATAN-PENTADBIRAN)
BAHAGIAN PENTADBIRAN
UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA KELANTAN
BUKIT ILMU
18500 MACHANG
KELANTAN DARUL NAIM

Tarikh tutup : 14 Disember 2009



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Jawatan Kosong : Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Puncak Niaga Taja Piala Emas Raja-Raja

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

SHAH ALAM - Syarikat perkhidmatan air terbesar negara, Puncak Niaga (M) Sdn. Bhd., kini menjadi tulang belakang kemajuan bola sepak orang Melayu apabila muncul sebagai penaja utama Kejohanan Bola Sepak Piala Agong dan Piala Emas Raja-Raja kali ke-69.

Serentak dengan itu juga nama kejohanan diubah kepada Puncak Piala Agong dan Puncak Piala Emas Raja-Raja dan Pengerusi Eksekutif Puncak Niaga, Tan Sri Rozali Ismail dilantik sebagai Penasihat Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia (PBSMM).


Ekoran perkembangan itu satu majlis ringkas diadakan bagi melancarkan logo baru kejohanan yang disempurnakan oleh Rozali dekat sini semalam.

Beliau juga menyerahkan wang penajaan berjumlah RM200,000 kepada Presiden PBSMM, Datuk Takiyuddin Hassan.

Rozali pada sidang akhbar selepas majlis itu memberitahu, penglibatan Puncak Niaga dalam persatuan itu sebagai usaha untuk menggalakkan dan memberi sokongan kepada kemajuan bola sepak di negara ini terutama menerusi kejohanan Piala Emas Raja-Raja.

Katanya, kejohanan tersebut sudah banyak melahirkan pemain berkaliber hingga mewakili negara pada kejohanan antarabangsa.

''Kita (Punca Niaga) akan memberi tumpuan untuk kemajuan bola sepak termasuk akan membantu persatuan-persatuan lain dalam mendapatkan penajaan serta urusan promosi," jelasnya.

Apa pun tambah beliau, ekoran tumpuan tersebut, Puncak Niaga pada masa ini tidak berminat untuk menaja mana-mana pasukan bola sepak seperti yang dilakukan oleh syarikat korporat lain.

Bagi perkembangan semasa, lapan pasukan itu Perlis, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis, Kedah, Johor, Kuala Lumpur, Singapura dan Kelantan selaku juara bertahan sudah layak ke peringkat suku akhir Piala Emas Raja-Raja.

Pertandingan akhir kejohanan tersebut akan berlangsung pada 26 Disember ini.

Sumber: Utusan Online



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Puncak Niaga Taja Piala Emas Raja-Raja

Tips Menjaga Dan Mengekalkan Persahabatan

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Sahabat yang baik adalah sahabat yang juga baik perilakunya, kata-katanya, cemerlang pencapaiannya. Dia mengajak kepada kejayaan, berusaha menjadikan orang lain cemerlang sepertinya.

Pendek kata, sahabat yang baik adalah sahabat yang lebih pentingkan orang lain lebih dari dirinya sendiri. Tak nampak keburukan dalam sikapnya dan fikirannya. Biarlah kita bersahabat sebagai cara untuk kita beribadah kepada Allah, biarlah sahabat kita tu sikapnya membawa kita banyak mengingati akhirat.


Sahabat sejati adalah sahabat yang bermanfaat pada kita dan orang-orang disekeliling kita. Kita memerlukan seorang sahabat (ataupun ramai sahabat) dalam usaha kita mengejar kejayaan kerana sahabat dapat memberikan kita bantuan dalam bentuk idea, tenaga, dorongan dan panduan. Kejayaan Nabi Muhammad menyebarkan ajaran Islam di bumi Arab adalah kerana bantuan sahabat-sahabat Baginda.

Dalam mencari seorang sahabat sejati, kita akan berjumpa dengan ramai sahabat yang berperangai buruk. Sahabat sejati ni cuma ada satu dalam seribu. Mencari sahabat sejati satu cabaran, menjaga hati sahabat juga merupakan satu cabaran.

Tips Bagaimana Untuk Menjaga Dan Mengekalkan Persahabatan:-

1. Berikan sesuatu yang mendamaikan hatinya. Lakukan apa saja cara yang dibenarkan Islam untuk menggembirakan emosinya, termasuklah membelanja dia makan, sesuaikan dengan kemampuan.

2. Banyak melakukan kejutan-kejutan yang menggembirakan dirinya hingga membuat dia merasa terharu, sampai nangis-nangis gitu.

3. Selalu ucapkan terima kasih padanya, jadikan dia berharga dan penting dalam hidup Anda. Panjatkan rasa bersyukur pada Allah kerana dia hadir di samping anda.

4. Berkongsi kedukaannya, kesedihannya dan berikan semangat padanya di kala dia sedang berduka.

5. Anggap dia ahli keluarga anda sendiri, kenali mak dia, ayah dia dan orang-orang dalam keluarga besarnya.

6. Maafkan kesalahannya selalu, doakan kejayaannya selalu, doakan kesejahteraan dirinya selalu, biar kiat doakan dia beratus kali dalam sehari, bukan sekadar selepas sembahyang saja.

Dahulukan doa Anda dengan Surah Al-Fatihah dan dua ayat terakhir surah Al-Baqarah, moga cepat dimakbulkan Allah.

Apa yang kita doakan pada seseorang, itu yang akan berlaku dalam hidup kita, ibarat kita berdoa untuk diri kita juga. Kita doakan kejayaan seseorang, kita akan berjaya juga jadinya!




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Tips Menjaga Dan Mengekalkan Persahabatan

10 Pemain Top Dunia Yang Tak Pernah Ke Piala Dunia

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Tentu menjadi harapan semua pemain di dunia bisa unjuk kebolehan di Piala Dunia. Namun siapa sangka jika ada beberapa pemain hebat justru gagal tampil di event empat tahunan itu.

Ya, Cristiano Ronaldo bersama Portugal mungkin terancam tak unjuk kebolehan di Afrika Selatan. Namun, winger Real Madrid ini lebih bernasib baik dibanding nama-nama besar macam dua pendahulunya, George Best dan Alfredo di Stefano.


Jangan tanya kiprah Best di Manchester United atau Alfredo di Stefano bersama Real Madrid. Keduanya telah menjadi legenda.

Tapi, itu tidak terjadi di timnas. Merek masuk dalam daftar pemain top yang tak merasakan Piala Dunia sepanjang karirnya. Berikut 10 pemain top yang tak pernah merasakan Piala Dunia seperti dilansir Mirror Football:

1. George Best
Dunia mengakui jika Pele, Diego Maradona dan George Best menjadi tiga pemain terbaik yang pernah ada. Namun, nasib menyedihkan harus diterima George Best. Di saat nama besar Pele dan Maradona telah dikultuskan dengan gelar Piala Dunia, tidak dengan Best. Mantan gelandang serang Irlandia Utara ini tak bisa mengangkat negaranya di pentas dunia. Irlandia tak mampu lolos ke Piala Dunia 1982 di Spanyol.

2. Alfredo di Stefano
Tiga negara memperebutkan sosoknya. Ya, Alfredo di Stefano memang tercatat sebagai satu-satunya pemain yang memperkuat tiga negara yakni Argentina, Kolumbia atau Spanyol. Bersama Argentina, ia gagal tampil di Piala Dunia 1950 dan 1954. Sedangkan di PD 1958, timnas Spanyol gagal melaju. Di Piala Dunia Chile 1962, Alfredo di Stefano mengalami cedera.

3. Ryan Giggs
Senasib dengan pendahulunya Ian Rush, Giggs bak matahari tertutup awan. Penampilan fantastisnya di Manchester United tak mampu mendongkrak timnas Wales yang saat itu memang bukan kekuatan sepakbola. Sempat ditawari timnas Inggris, Giggs lebih memilih tak merasakan Piala Dunia dibanding harus mengkhianti tanah leluhur.

4. George Weah
Saat membaca CV George Weah, tentu sederet prestasi dapat menunjukkan kehebatannya. Pemain Terbaik Eropa, tiga kali Pemain Terbaik Afrika, Pemain Terbaik Afrika Abad ini dan berbagai trofi bersama Paris Saint-Germain dan AC
Milan. Weah juga tercatat sebagai top skorer Liga Champions pada 1994/1995. Namun di timnas Liberia, Weah seakan berjuang sendiri. Alhasil, Weah gagal beraksi di Piala Dunia 2002.

5. Eric Cantona
Siapa tak kenal Eric Cantona. Penyerang yang dikenal dengan tendangan kungfu ini menjadi nyawa permainan Manchester United saat itu. Sempat dipanggil ke timnas pada 1987, namun pelatih timnas Prancis saat itu Henri Michel berselisih dengannya. Michel sendiri akhirnya dipecat setelah Prancis gagal meraih tiket ke Piala Dunia 1990 Italia dan Amerika Serikat 1994. Sedangkan di Piala Dunia 1998, Cantona terganjal skorsing karena tendangan kungfu saat memperkuat MU.

6. Ian Rush
Dialah salah satu putra terbaik Wales. Mesin gol Anfield ini dianggap menjadi salah satu striker menakutkan bersama Liverpool. Namun, sinar terang Rush akan meredup di timnas. Ian Rush seakan berjuang sendiri di timnas. Alhasil, Ian Rush tak pernah mencicipi Piala Dunia karena Wales selalu gagal lolos.

7. Bernd Schuster
Berbagai trofi juga telah dipersembahkan Bernd Schuster saat masih bermain untuk Barcelona dan Real Madrid. Termasuk saat merengkuh juara Euro 1980 bersama Jerman Barat. Tapi, perselisihannya dengan Asosiasi Sepakbola Jerman (DFB) saat itu membuatnya ditinggalkan di Piala Dunia 1982. Schuster mundur dari timnas saat usianya 24 tahun.

8. Matt Le Tissier
Tiga golnya saat timnas Inggris mengalahkan Rusia rupanya tak mampu membuat terkesan Glen Hoddle. Pelatih timnas Inggris ini tetap meninggalkan Le Tissier ke Piala Dunia 1998 Prancis. Namun, Hoddle pantas menyesal setelah Inggris tersingkir dalam drama adu penalti kontra Argentina. Pasalnya, Le Tiss dikenal sebagai eksekutor ulung yang dimiliki Inggris.

9. Jari Litmanen
The Flying Finn telah memenangkan beberapa gelar Liga Belanda bersama Ajax Amsterdam termasuk Liga Champions pada 1995 silam. Tak hanya itu, Litmanen juga menduduki peringkat 3 dalam voting Pemain Terbaik Eropa 1995. Karir gemilangnya terus berlanjut bersama Liverpool. Piala FA, Worthington Cup dan gelar UEFA Cup pernah dirasakannya bersama The Reds. Tapi di timnas, ikan besar di klub itu terlihat seperti ikan kecil. Alhasil bersama Finlandia, Litmanen selalu menemui kegagalan melaju ke Piala Dunia.

10. Paulo Di Canio
Di balik sikap temperamennya, Paulo Di Canio tetap diakui sebagai pemain dengan skill di atas rata-rata. Penyerang asal Italia ini selalu tampil impresif bersama West Ham United. Sayangnya, ia tak pernah dipanggil masuk timnas
Azzurri. Ditengarai sifat temperamennya itu yang membuat pelatih-pelatih Italia enggan memanggilnya. Dino Zoff, mantan pelatih Azzurri, pernah berkata, “karena saya telah cukup punya masalah, saya tidak ingin menambahnya lagi.”




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......10 Pemain Top Dunia Yang Tak Pernah Ke Piala Dunia

Dasyatnya Sakaratul Maut

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Datangnya Kematian Menurut Al Qur'an:

1. Kematian bersifat memaksa dan siap menghampiri manusia walaupun kita berusaha menghindarkan resiko-resiko kematian. Katakanlah: "Sekiranya kamu berada di rumahmu, niscaya orang-orang yang telah ditakdirkan akan mati terbunuh itu ke luar (juga) ke tempat mereka terbunuh". Dan Allah (berbuat demikian) untuk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam
hatimu. Allah Maha Mengetahui isi hati. (QS Ali Imran, 3:154)


2. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kokoh atau berlindung di balik teknologi kedokteran yang canggih serta ratusan dokter terbaik yang ada di muka bumi ini. Di mana saja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, kendati pun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kokoh, dan jika mereka memperoleh kebaikan, mereka mengatakan: "Ini adalah dari sisi Allah", dan kalau mereka ditimpa sesuatu bencana mereka mengatakan: "Ini (datangnya) dari sisi kamu (Muhammad)". Katakanlah: "Semuanya (datang) dari sisi Allah". Maka mengapa orang-orang itu (orang munafik) hampir-hampir tidak memahami pembicaraan sedikit pun? (QS An-Nisa 4:78)

3. Kematian akan mengejar siapapun walaupun ia lari menghindar. Katakanlah: "Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang gaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan". (QS al-Jumu'ah, 62:8)

4. Kematian datang secara tiba-tiba. Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat; dan Dia-lah Yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. (QS, Luqman 31:34)

5. Kematian telah ditentukan waktunya, tidak dapat ditunda atau dipercepat Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (QS, Al-Munafiqun, 63:11)

Dahsyatnya Rasa Sakit Saat Sakaratul Maut

Sabda Rasulullah SAW : "Sakaratul maut itu sakitnya sama dengan tusukan tiga ratus pedang" (HR Tirmidzi)

Sabda Rasulullah SAW : "Kematian yang paling ringan ibarat sebatang pohon penuh duri yang menancap di selembar kain sutera. Apakah batang pohon duri itu dapat diambil tanpa membawa serta bagian kain sutera yang tersobek ?" (HR Bukhari)

Atsar (pendapat) para sahabat Rasulullah SAW

Ka'b al-Ahbar berpendapat : "Sakaratul maut ibarat sebatang pohon berduri yang dimasukkan kedalam perut seseorang. Lalu, seorang lelaki menariknya dengan sekuat-kuatnya sehingga ranting itupun membawa semua bagian tubuh yang menyangkut padanya dan meninggalkan yang tersisa".

Imam Ghozali berpendapat : "Rasa sakit yang dirasakan selama sakaratul maut menghujam jiwa dan menyebar ke seluruh anggota tubuh sehingga bagian orang yang sedang sekarat merasakan dirinya ditarik-tarik dan dicerabut dari setiap urat nadi, urat syaraf, persendian, dari setiap akar rambut dan kulit kepala hingga kaki".

Imam Ghozali juga mengutip suatu riwayat ketika sekelompok Bani Israil yang sedang melewati sebuah pekuburan berdoa pada Allah SWT agar Ia menghidupkan satu mayat dari pekuburan itu sehingga mereka bisa mengetahui gambaran sakaratul maut. Dengan izin Allah melalui suatu cara tiba-tiba mereka dihadapkan pada seorang pria yang muncul
dari salah satu kuburan. "Wahai manusia !", kata pria tersebut. "Apa yang kalian kehendaki dariku? Limapuluh tahun yang lalu aku mengalami kematian, namun hingga kini rasa perih bekas sakaratul maut itu belum juga hilang dariku."

Proses sakaratul maut bisa memakan waktu yang berbeda untuk setiap orang, dan tidak dapat dihitung dalam ukuran detik seperti hitungan waktu dunia ketika kita menyaksikan detik-detik terakhir kematian seseorang. Mustafa Kemal Attaturk, bapak modernisasi (sekularisasi) Turki, yang mengganti Turki dari negara bersyariat Islam menjadi negara sekular, dikabarkan mengalami proses sakaratul maut selama 6 bulan (walau tampak dunianya hanya beberapa detik), seperti dilaporkan oleh salah satu keturunannya melalui sebuah mimpi.

Rasa sakit sakaratul maut dialami setiap manusia, dengan berbagai macam tingkat rasa sakit, ini tidak terkait dengan tingkat keimanan atau kezhaliman seseorang selama ia hidup. Sebuah riwayat bahkan mengatakan bahwa rasa sakit sakaratul maut merupakan suatu proses pengurangan kadar siksaan akhirat kita kelak. Demikianlah rencana
Allah.

Sakaratul Maut Orang-orang Zhalim

Imam Ghozali mengutip sebuah riwayat yang menceritakan tentang keinginan Ibrahim as untuk melihat wajah Malaikatul Maut ketika mencabut nyawa orang zhalim.. Allah SWT pun memperlihatkan gambaran perupaan Malaikatul Maut sebagai seorang pria besar berkulit legam, rambut berdiri, berbau busuk, memiliki dua mata, satu didepan satu
dibelakang, mengenakan pakaian serba hitam, sangat menakutkan, dari mulutnya keluar jilatan api, ketika melihatnya Ibrahim as pun pengsan tak sadarkan diri. Setelah sadar Ibrahim as pun berkata bahwa dengan memandang wajah Malaikatul Maut rasanya sudah cukup bagi seorang pelaku kejahatan untuk menerima ganjaran hukuman kejahatannya, padahal hukuman akhirat Allah jauh lebih dahsyat dari itu.

Kisah ini menggambarkan bahwa melihat wajah Malakatul Maut saja sudah menakutkan apalagi ketika sang Malaikat mulai menyentuh tubuh kita, menarik paksa roh dari tubuh kita, kemudian mulai menghentak-hentak tubuh kita agar roh (yang masih cinta dunia dan enggan meninggalkan dunia) lepas dari tubuh kita ibarat melepas akar serabut-serabut baja yang tertanam sangat dalam di tanah yang terbuat dari timah keras.

Itulah wajah Malaikatul Maut yang akan mendatangi kita kelak dan memisahkan roh dari tubuh kita. Itulah wajah yang seandainya kita melihatnya dalam mimpi sekalipun maka kita tidak akan pernah lagi bisa tertawa dan merasakan kegembiraan sepanjang sisa hidup kita.

Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim (berada) dalam tekanan-tekanan sakratulmaut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, (sambil berkata): "Keluarkanlah nyawamu". Di hari ini kamu dibalas dengan siksaan yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan)yang tidak benar dan (karena) kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayat-Nya. (QS Al-An'am 6:93)

(Yaitu) orang-orang yang dimatikan oleh para malaikat dalam keadaan berbuat lalim kepada diri mereka sendiri, lalu mereka menyerah diri (sambil berkata); "Kami sekali-kali tidak mengerjakan sesuatu kejahatan pun". (Malaikat menjawab): "Ada, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang telah kamu kerjakan". Maka masukilah pintu-pintu neraka Jahanam, kamu kekal di dalamnya. Maka amat buruklah tempat orang-orang yang menyombongkan diri itu.. (QS, An-Nahl, 16 : 28-29)

Di akhir sakaratul maut, seorang manusia akan diperlihatkan padanya wajah dua Malaikat Pencatat Amal. Kepada orang zhalim, si malaikat akan berkata, "Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik, engkaulah yang membuat kami terpaksa hadir kami ke tengah-tengah perbuatan kejimu, dan membuat kami hadir menyaksikan perbuatan
burukmu, memaksa kami mendengar ucapan-ucapan burukmu. Semoga Allah tidak memberimu balasan yang baik ! " Ketika itulah orang yang sekarat itu menatap lesu ke arah kedua malaikat itu.

Ketika sakaratul maut hampir selesai, dimana tenaga mereka telah hilang dan roh mulai merayap keluar dari jasad mereka, maka tibalah saatnya Malaikatul Maut mengabarkan padanya rumahnya kelak di akhirat. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Tak seorangpun diantara kalian yang akan meninggalkan dunia ini kecuali telah diberikan tempat kembalinya dan diperlihatkan padanya tempatnya di surga atau di neraka". Dan inilah ucapan malaikat ketika menunjukkan rumah akhirat seorang zhalim di neraka, "Wahai musuh Allah, itulah rumahmu kelak, bersiaplah engkau merasakan siksa neraka". Naudzu bila min dzalik!

Sakaratul Maut Orang-orang Yang Bertaqwa

Sebaliknya Imam Ghozali mengatakan bahwa orang beriman akan melihat rupa Malaikatul Maut sebagai pemuda tampan, berpakaian indah dan menyebarkan wangi yang sangat harum..

Dan dikatakan kepada orang-orang yang bertakwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?" Mereka menjawab: "(Allah telah menurunkan) kebaikan".. Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapat (pembalasan) yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa, (yaitu) syurga Adn yang mereka masuk ke dalamnya, mengalir di bawahnya sungai-sungai, di dalam surga itu mereka mendapat segala apa yang mereka kehendaki.. Demikianlah Allah memberi balasan kepada orang-orang yang bertakwa. (yaitu) orang-orang yang diwafatkan dalam keadaan baik oleh para malaikat dengan mengatakan (kepada mereka): "Assalamu alaikum, masuklah kamu ke dalam surga itu disebabkan apa yang telah kamu kerjakan". (QS, An-Nahl, 16 : 30-31-32)

Dan saat terakhir sakaratul mautnya, malaikatpun akan menunjukkan syurga yang akan menjadi rumahnya kelak di akhirat, dan berkata padanya, "Bergembiaralah, wahai sahabat Allah, itulah rumahmu kelak, bergembiralah dalam masa-masa menunggumu".

Wallahu a'lam bish-shawab.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine.

Read More......Dasyatnya Sakaratul Maut
Related Posts with Thumbnails

FB