Tidur Waktu Rehat

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Tidur semasa bekerja walaupun sekejap adalah baik untuk kesihatan tubuh badan kita yang akan kembali segar setelah penat bekerja. Dengan tubuh yang segar, kita akan lebih bermaya dan bersemangat untuk menyambung dan melakukan kerja. Walau bagaimanapun, kebanyakan organisasi, tidak ada masa yang khas untuk pekerjanya tidur melainkan waktu rehat tengahari selama sejam. Kebanyakan kita memanfaatkan masa tersebut untuk makan dan solat dan tidak sempat untuk tidur. Kalau tidur juga, alamak akan terlajaklah. Jadi, terpaksalah cari port-port yang sesuai untuk curi-curi tidur seperti surau, bilik mesyuarat hatta bawah meja sekalipun. Tapi awas, jangan sampai terkantoi pula.







Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Tidur Waktu Rehat

Ferilizam PAstikan Tiga Mata Pahang

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Klik pada imej untuk paparan lebih jelas




Keratan akhbar tahun 1994



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Ferilizam PAstikan Tiga Mata Pahang

Hukum Wanita Bekerja

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

SOALAN : Apakah hukum bekerja bagi seseorang perempuan?Sekiranya ia dibenarkan, tolong jelaskan adab lain yang perlu diamalkan bukan saja oleh wanita, tetapi seorang lelaki Muslim kepada wanita yang bukan muhrimnya.

JAWAPAN : Hukum bekerja bagi seseorang perempuan adalah harus.Berkaitan dengan perkara ini,Sayyid Qutb membuat satu ulasan yang menarik berkaitan dengan peristiwa pertemuan Nabi Musa a.s dengan dua orang anak perempuan hamba yang salih di Madyan.Sesetengah pandangan mengatakan ia adalah Nabi Syuib a.s.

Firman Allah dalam ayat ke 23 surah al-Qasas : Dan ketika dia sampai di telaga air negeri Madyan, ia dapati di situ sekumpulan orang-orang lelaki sedang memberi minum (binatang ternak masing-masing) , dan ia juga dapati di sebelah mereka dua perempuan yang sedang menahan kambing-kambingnya. dia bertanya: “Apa hal kamu berdua?” Mereka menjawab: “Kami tidak memberi minum (kambing-kambing kami) sehingga pengembala-pengemba la itu membawa balik binatang ternak masing-masing; dan bapa kami seorang yang terlalu tua umurnya “.


Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian ia pergi ke tempat teduh lalu berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan”. Kemudian salah seorang dari perempuan dua beradik itu datang mendapatkannya dengan berjalan dalam keadaan tersipu-sipu sambil berkata:” Sebenarnya bapaku menjemputmu untuk membalas budimu memberi minum binatang ternak kami”. Maka ketika Musa datang mendapatkannya dan menceritakan kepadanya kisah-kisah kejadian yang berlaku (mengenai dirinya) berkatalah orang tua itu kepadanya: “Janganlah engkau bimbang, engkau telah selamat dari kaum yang zalim itu “.

Kata Sayyid Qutb, syarat pertama membenarkan wanita bekerja apabila keadaan ekonomi menuntutnya. Pada waktu itu, dia terpaksa keluar untuk memenuhi tuntutan mencari rezki. Ini dapat kita lihat pada frasa ayah kami sudah terlalu tua.

Perkara yang kedua ialah jangan ada percampuran bebas yang berlaku antara lelaki dan perempuan.Perkara ini dapat kita lihat menerusi gambaran ayat “Kami tidak memberi minum (kambing-kambing kami) sehingga pengembala-pengemba la itu membawa balik binatang ternak masing-masing”

Syarat yang ketiga pula ialah kewajipannya memelihara diri & kehormatan .Ini disebut jelas dalam ayat “Kemudian salah seorang dari perempuan dua beradik itu datang mendapatkannya dengan berjalan dalam keadaan tersipu-sipu. .” Seseorang wanita yang bekerja wajib menjaga maruah diri agar janga menjadi wanita murahan mudah bergelak ketawa dengan lelaki-lelaki lain yang merupakan rakan sepejabat.Malah dia dengan mudah menawarkan diri keluar bersama berdua-duaan untuk makan tengahari dan sebagainya.

Ringkasnya, seseorang wanita yang beriman hendaklah memelihara dirinya dari menjadi alat hiburan yang mengasyikkan lelaki-lelaki liar.Allah s.w.t mengajar kaum muslimah agar menjaga diri seperti firmanNya dalam ayat 31 ke surah an-Nur : Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

Merujuk soalan yang kedua pula, lazimnya masyarakat melayu menggunakan perkataan muhrim yang merujuk kepada golongan yang haram dikahwini.Sebenarny a perkataan yang tepat adalah mahram.Muhrim adalah bermaksud dalam bahasa Arab sebagai orang yang berihram.Ajnabi ula adalah seseorang lelaki yang asing, yang bukan mahram contohnya jiran, rakan sepejabat dan lain-lain.Ajnabiyya h pula adalah seseorang perempuan yang bukan maram bagi seseorang lelaki contohnya pembantu rumah wanita, pekerja di pejabat dan lain-lain.

Intipati larangan Islam kepada kedua golongan lelaki dan perempuan adalah jangan berdua-duaan dalam satu suasana yang boleh mengundang curiga kepada pihak lain.Dalam banyak hadis yang sahih contohnya seperti yang diriwayatkan oleh al-Bazzar Nabi menjelaskan, tidak akan berdua-duaan seorang lelaki dengan perempuan melainkan syaitan akan jadi yang ketiga.

Selain itu seseorang lelaki juga diharamkan bermusafir bersama seseorang wanita bkan mahram melainkan jika ada lelaki yang merupakan mahram wanita itu.Seorang lelaki juga diharamkan menceritakan urusan peribadinya atau masalah peribadinya kepada seseorang wanita ajnabiyyah.

Imam Nawawi menjelaskan dalam kitab al-Majmuk, maslahat atau kebaikan yang terdapat dalam pemeliharaan hubungan ini adalah demi kepentingan nasab dan keturunan.

Apabila kita melihat masyarakat barat sebagai contohnya yang amat fleksibel dalam hubungan tersebut hingga menatijahkan lebih 80% kelahiran adalah dari pasangan yang tidak dapat dikenal pasti.

Amat benar kata-kata ulama Islam, contohnya Ibnul Qayyim apabila beliau berkata, pensyariatan undang-undang dalam Islam ini semuanya merupakan keadilan dan kebaikan secara mutlak.Justeru menegakkannya menyebabkan kehidupan menjadi teratur dan selamat dari persengketaan. Wallahu a’lam

By Ustaz Zahazan



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Hukum Wanita Bekerja

Main Bola Pakai Teropong

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video

Macam-macam cara orang main bola ni, biarlah pada pandangan orang, benda yang kita buat tu nampak macam orang kurang siuman. Yang penting, kita gembira dan puas hati. Kalau dalam video ni, bermain bola sambil memakai teropong. Biasanya kalau kat tempat kita, perkara yang orang jarang buat adalah memakai kain sarung ketika bermain bola.





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Main Bola Pakai Teropong

Hashim Mustapha..The Legend

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda




Keratan akhbar tahun 1996


Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Hashim Mustapha..The Legend

Kategori Manusia Yang Bercakap

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

1. Di antara keistimewaan yang Allah anugerahkan kepada manusia ialah kebolehan bercakap.

2. Oleh itu boleh "bercakap" itu ada lah juga amanah Allah kepada manusia.

3. Orang mukmin hendak lah berfikir terlebih dahulu sebelum bercakap.

4. Takut takut "cakap" nya itu di benci orang dan di murkai Allah.

Islam menganjurkan manusia apa bila hendak bercakap kena hati hati saperti yang di sabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Akhirat hendaklah ia bercakap yang baik atau diam sahaja."

Orang yang bercakap mempunyai tujuan yang berbeza beza.Dan boleh di kategorikan saperti berikut :-


1. Golongan cakap orang merapu

2. Golongan orang peramah

3. Golongan kaki cakap

4. Golongan cakap sebagai pejuang

5. Golongan cakap orang politik

6. Golongan cakap orang pendiam

7. Golongan cakap orang sombong

8. Golongan cakap orang biasa

9. Golongan cakap cakap nak perdaya

10. Golongan petah bercakap

11. Golongan cakap hendak tunjuk pandai

12. Golongan cakap cakap kotor dan lucah

13. Golongan cakap suka memaki

Selain dari di atas ada peringkat peringkat yang bercakap ialah :-

1. Bercakap perkara yang perlu sahaja

2. Bercakap yang terpaksa

3. Bercakap kerana kewajiban

4. Tidak suka bercakap

5. Bercakap yang sengaja di sukat kerana menjaga status

6. Bercakap yang menggoda.


Email : amriwahab@gmail.com



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Kategori Manusia Yang Bercakap

Kelantan Hapus Cukai Bola Sepak Kelantan

| 1 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 21 April: Kerajaan negeri Kelantan bersetuju memansuhkan bayaran cukai hiburan yang tertunggak ke atas Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) menerusi hasil jualan tiket perlawanan bola sepak kira-kira RM250,000 sejak tahun 2003.

Bayaran tersebut perlu dijelaskan oleh persatuan kepada kerajaan negeri sebanyak lima peratus menerusi hasil jualan tiket sebagaimana mengikut Enakmen Hiburan Kawalan Tempat-Tempat Hiburan 1998.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Ngo negeri, Abdul Fattah Mahmood berkata mesyuarat exco hari ini bagaimanapun memutuskan pemansuhan bayaran tersebut hanyalah sehingga perlawanan 12 Mac lalu.


Katanya, bermula dari perlawanan Liga Super malam tadi, KAFA tetap perlu membayar cukai hiburan lima peratus sebagaimana yang disyaratkan.

Jelasnya lagi, cukai hiburan yang belum diselesaikan KAFA sejak 2003 sehingga sekarang berjumlah lebih RM 250,000 akan dikira sebagai sumbangan daripada kerajaan negeri kepada KAFA.

“Pada tahun lepas KAFA mengutip RM 2,755, 056 hasil jualan tiket dan perlu membayar cukai hiburan lima peratus sebanyak RM 137,752.80.

“Tahun ini pula, sehingga malam tadi, mereka membuat kutipan sebanyak RM 1,284,842 dan sepatutnya membayar RM 64, 242.10

Bagaimanapun, menurutnya kerajaan negeri memutuskan KAFA tidak perlu melangsaikan cukai yang dikenakan sehingga perlawanan 12 Mac lalu dan cukai lima peratus itu, bagaimanapun ianya hanya akan dikira semula bermula perlawanan malam tadi.

Fatah berkata menurut Enakmen Hiburan dan Kawalan Tempat-tempat Hiburan 1998 Kelantan, apa-apa jenis pertandingan sukan antara apa-apa bilangan orang atau binatang adalah tertakluk di bawah takrif hiburan dan duti yang dikenakan itu dikuatkuasakan menerusi Akta Duti Hiburan 1953.

Fatah bagaimanapun menjelaskan, pihak KAFA pernah membayar cukai yang sama pada tahun 2003 dan 2004, namun masih terhutang sebanyak RM60, 689.

Oleh itu katanya tidak timbul soal terkejut dengan surat daripada Perbendaharaan Negeri yang membuat peringatan mengenai cukai lima peratus tersebut kerana ianya prosedur biasa yang perlu dipatuhi.

“Sejak dahulu lagi dari masa ke semasa pihak kerajaan menghantar surat peringatan tentang cukai kepada KAFA.

“Sebab itu saya agak hairan dengan tindak balas KAFA tentang perkara ini, kita tidak perlu berperang dan bukalah lembaran baru demi kepentingan sukan negeri ini,” katanya.

Fatah memberitahu lagi, kerajaan negeri akan menghantar surat secara rasmi kepada KAFA mengenai pemansuhan hutang tersebut.

Menurutnya, ini adalah sebahagian sokongan kerajaan negeri kepada persatuan khususnya bola di negeri ini.

Sementara itu, Fatah mengucapkan tahniah kepada skuad Kelantan yang berjaya menentang Kuala Lumpur malam tadi dengan keputusan 3-0.

Sehubungan itu, menurutnya lagi beliau terus mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Anuar Musa di atas kejayaan itu melalui system pesanan ringkas (sms).


Media semalam melaporkan tentang rayuan daripada Presiden KAFA Tan Sri Annuar Musa agar kerajaan memansuhkan caj cukai hiburan tersebut yang dianggap sebagai keterlaluan.


Sumber : Harakahdaily



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Kelantan Hapus Cukai Bola Sepak Kelantan

When Employees Are Forbidden to Sit Down, Walk at Normal Pace

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

While driving smoothly (Dubai is already less congested...downturn...) to work this morning, I tuned to Radio 2 and heard the DJ saying something about Canon office has no chairs as part of productivity drive and improving staff relationship!

By January 2010, we have to move again to a brand new office, hopefully, we may not be in this kind of office environment!





You might think your job sucks, but at least your boss wasn't insane enough to remove all the chairs and install security so an alarm goes off if you don't walk fast enough.

The president of Canon Electronics, Hisashi Sakamaki, is also the author of a book proposing some of the same measures he takes with his own company. His theory is that forcing employees to stand not only saves money but increases productivity and enhances employee relationships.
In the hallway, if an employee walks slower than 5 meters every 3.6 seconds, an alarm and flashing lights are set off, reminding the poor startled worker that he's an inefficient waste of air. Even better (or worse), there's a sign on the floor in said hallways that reads, "Let's rush: If we don't, the company and world will perish." The big boss, as a reward for thinking up all this stuff, gets to lounge in a nice, relaxing chair.

Cheni : Kalau perkara ini dipraktikkan di jabatan-jabatan kita, ada hasil tak?




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......When Employees Are Forbidden to Sit Down, Walk at Normal Pace

7 Asas Disiplin Diri

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Tujuh perkara yang perlu dibahagikan sama rata apabila anda menguruskan masa seharian, bulanan dan tahunan adalah kerohanian, kekeluargaan, kesihatan, kewangan, kerjaya, perkhidmatan dan pendidikan.

Apabila melakukan konsep ini dengan sama rata, anda berpeluang membina kehidupan yang lebih seimbang. Sama anda seorang ibu atau ayah, pendidik, doktor, peniaga ataupun pelajar, konsep ini boleh digunakan oleh sesiapa saja yang ingin melaksanakan matlamat hidup mereka.

Apabila anda dapat mengimbangi ketujuh-tujuh perkara di atas, anda akan dapat merasakan kenikmatan yang berpanjangan menerusi konsep ini. Antaranya :-


Kerohanian

Mereka yang mengamalkan konsep keseluruhan insan ini berpeluang beribadah. Bukan itu sahaja, mereka juga mempunyai masa menghadiri ke kelas-kelas agama, mengaji al-Quran dan menentukan anak-anak dan ahli keluarga turut sama menyertainya. Malah, mereka mempunyai aspirasi dan moral yang tinggi iaitu suka menghulurkan bantuan dan sentiasa melakukan kerja-kerja amal. Mempunyai kadar toleransi yang tinggi dan tidak mudah menyerah kalah serta mempunyai pendirian yang teguh, antara perkara yang dapat dilalukan.

Kekeluargaan

Masa yang berkualiti adalah masa yang dihabiskan bersama suami atau isteri, anak-anak, ibu dan ayah serta adik-beradik. Mereka yang mengamalkan konsep ini mempunyai matlamat lebih mengutamakan kasih sayang, hormat-menghormati, ikhlas dan sentiasa membantu dalam apa jua masalah yang dihadapi. Apa yang penting, kejayaan yang dikongsi bersama kerana mereka tidak pernah tamak dengan segala kurniaan Allah.

Kesihatan

Kesihatan penting dalam kehidupan seseorang. Sekiranya kita bertenaga, banyak perkara dan matlamat yang boleh dilaksanakan. Paling penting ialah masa untuk bersenam. Selain menyihatkan badan, kita dapat meningkatkan minda yang cergas. Bagi yang mengamalkan konsep keseluruhan insan ini, dia seorang yang pandai membahagikan masa dan tahu tentang pemakanan yang sihat, diet dan gaya hidup yang positif.

Kewangan

Dari aspek kewangan, mereka yang mengamalkan konsep ini merupakan manusia yang pandai menghargai nikmat hidup, tidak kira besar atau kecil pendapatan mereka. Memandangkan mereka pandai menguruskan wang yang dimiliki, mereka juga sentiasa berkongsi semua keuntungan dengan ahli keluarga yang lain. Mereka juga bijak merancang dan melaksanakan rancangan-rancangan baru untuk proses penimbunan sambil mengekalkan modal untuk menjana pendapatan melalui perubahan kehidupan mereka.

Kerjaya

Dengan mengamalkan kod tata susila yang positif dan bekerja menuju ke arah produktiviti, konsep keseluruhan insan dapat mengajar seseorang mencari pengetahuan dan kemahiran melalui kerjaya mereka. Golongan ini gemar mengambil bahagian dan menyumbang kepada industri dan profesion masing-masing. Mereka juga mempunyai kelakuan yang profesional dalam menjalankan tugas harian.

Perkhidmatan

Pengamal konsep keseluruhan insan ini sentiasa menyumbang masa, tenaga dan kepimpinan serta kewangan kepada masyarakat, persatuan-persatuan bukan kerajaan, badan-badan amal dan institusi-institusi pendidikan secara sukarela tanpa mengharapkan keuntungan.

Pendidikan

Gemar hal melibatkan pemikiran dan kemahiran baru merupakan tabiat yang diamalkan golongan ini. Mereka juga suka mendapatkan idea-idea baru yang dapat membantu mereka dan keluarga memperbaiki taraf kehidupan yang diidam-idamkan.

Dengan mengamalkan konsep ini, kita akan mencapai kehidupan yang seimbang. Apabila semuanya dapat dilakukan dengan seimbang, ia bermakna kita juga akan mengecapi kebahagiaan menerusi kewangan, jasmani dan rohani. Apa saja dugaan yang dilalui, kita akan menempuhinya dengan tenang.



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......7 Asas Disiplin Diri

Jawatan Kosong : Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad (KPKB)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad
(syarikat anak Kumpulan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan - PKINK)

Kami memerlukan individu yang boleh bekerja dengan pengawasan yang minimum, bekerja dalam satu pasukan, dinamik, kreatif, dan inovatif untuk memperkembangkan bisnes kami. Calon-calon yang berkelayakan adalah dipelawa untuk memohon jawatan-jawatan berikut :-

1. Pengurus – Penternakan (1 kekosongan)
2. Pengurus (1 kekosongan)


1.Pengurus – Penternakan (1 kekosongan)

Tugas & Tanggung-jawab :-

• Memimpin, mengurus dan melaksana kerja-kerja berkaitan perancangan, pembangunan syarikat dan mengurus belanjawan tahunan setiap projek yang dilaksanakan.

• Membuat kawal-selia terhadap operasi syarikat yang dilaksanakan secara keseluruhan.

• Bertanggung-jawab terhadap operasi syarikat dan menyediakan laporan prestasi projek secara berkala kepada Pengurusan.

• Mewujud dan mengeratkan hubungan kerja dengan agensi kerajaan, majlis tempatan dan agensi luar yang berkaitan.

Syarat Kelayakan :-

• Ijazah Sarjana Muda dan / atau Sarjana Sains Pertanian, Agribisnes ATAU Ijazah / Diploma Perubatan Veterinar yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

• Berpengalaman minima 5 tahun dalam bidang pengurusan dan pemeliharaan serta pemasaran ternakan terutamanya kambing, bebiri dan lembu dalam skala besar.

2. Pengurus (1 kekosongan)

Tugas & Tanggung-jawab :-

• Memimpin, mengurus dan melaksana kerja-kerja berkaitan perancangan, pembangunan syarikat dan mengurus belanjawan tahunan setiap projek yang dilaksanakan.

• Membuat kawal-selia terhadap operasi syarikat yang dilaksanakan secara keseluruhan.

• Bertanggung-jawab terhadap operasi syarikat dan menyediakan laporan prestasi projek secara berkala kepada Pengurusan.

• Mewujud dan mengeratkan hubungan kerja dengan agensi kerajaan, majlis tempatan dan agensi luar yang berkaitan.

Syarat Kelayakan :-

• Ijazah Sarjana Muda dan / atau Sarjana Sains Pertanian, Agribisnes ATAU Ijazah Sarjana Muda dan / atau Sarjana Pentadbiran Perniagaan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

• Berpengalaman minima 7 tahun dalam bidang pengurusan, pemprosesan makanan dan minuman berasaskan buah serta berpengalaman dalam bidang pemasaran.

• Keutamaan diberikan kepada calon yang berpengalaman di dalam industri FMCG.

Cara Memohon :-

Calon-calon yang berminat dipelawa menghantar resume yang lengkap kepada :-

Pengurus Pentadbiran & Sumber Manusia
Kumpulan Pertanian Kelantan Bhd
Lot 1809, Bangunan KPKB, Jalan Bayam
15200 Kota Bharu, Kelantan.
Tel : 09-7461871, 09-7461986
Faks : 09-7485787. Email : psm@kpkb.com.my

Setiap permohonan adalah dianggap sulit dan persendirian.
Hanya calon-calon yang disenarai pendek akan dimaklumkan.

Permohonan ditutup pada 30 April 2010




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : Kumpulan Pertanian Kelantan Berhad (KPKB)

Amanah Asas Dalam Diri Pekerja

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Oleh NOR HARTINI SAARI

SETIAP pekerja mempunyai amanah terhadap diri, keluarga, masyarakat dan negara. Bagi pekerja Muslim, memelihara amanah yang diberikan adalah satu tanggungjawab maka hendaklah ditunaikan dengan sebaik-baik mungkin dan tidak menyalahgunakannya sama sekali.

Jika kita seorang majikan sesebuah organisasi, maka kita perlu memiliki amanah untuk memelihara kebajikan pekerja termasuk membayar gaji atau upah bersesuaian dengan kebolehan serta kecekapan mereka, menghormati pandangan mereka, tidak sama sekali menindas serta memerah keringat mereka secara tidak adil dan sentiasa memberikan dorongan supaya mereka mencintai pekerjaan, memotivasi dan memberi semangat dalam melaksanakan tugas.


Sebagai seorang pekerja maka di bahu kita menggalas amanah untuk melaksanakan tugas dengan penuh minat, ketekunan, kegigihan dan kesungguhan yang tinggi. Kita diseru agar mengutamakan kepentingan majikan serta organisasi berbanding kepentingan diri, sentiasa berusaha memastikan majikan dan organisasi tempat kita bekerja, mencapai matlamat yang disasarkan dengan jayanya.

Amalan melaksanakan tugas dengan penuh ketekunan, kegigihan dan kesungguhan sememangnya tidak asing bagi seorang pekerja Muslim.

Ini kerana ia telah dilatih dalam kehidupan seharian, khususnya melalui ibadah yang dilaksanakan, seperti solat. Al-Quran menjelaskan bahawa solat berperanan mencegah orang yang melaksanakannya daripada melakukan dosa dan kemungkaran.

Apatah lagi, isyarat tentang ketekunan, kegigihan dan kesungguhan yang menjadi penanda aras bagi pelaksanaan sesuatu tugas oleh seseorang Muslim begitu jelas dalam sebuah hadis Rasulullah SAW yang bermaksud; "Sesungguhnya Allah menyukai apabila salah seorang daripada kamu melakukan sesuatu pekerjaan, ia melakukannya dengan baik, sempurna lagi teliti." Riwayat al-Baihaqi daripada 'Aisyah r.a.

Begitu juga setiap pekerja atau warga sesebuah organisasi mesti sedar akan amanah yang ada pada diri mereka untuk menjalin hubungan yang baik dan penuh kasih sayang antara pekerja. Mereka perlu sentiasa berusaha mewujudkan nilai-nilai mulia dalam hubungan antara sesama mereka seperti bekerjasama, bantu-membantu, bersangka baik, nasihat-menasihati dan sebagainya. Sebaliknya, sikap dan nilai buruk seperti iri hati, saling memudaratkan, hasut-menghasut, berprasangka buruk dan lain-lain perlu dijauhi serta dihapuskan.

Di samping itu, amanah diri pekerja turut dikaitkan dengan sejauh mana mereka dapat melindungi kepentingan serta rahsia dalam mempertahankan nama baik atau imej organisasi. Kita ibaratkan sahaja organisasi atau syarikat tempat kita bertugas sebagai sebuah keluarga, masyarakat atau sebuah negara. Maka dari situ kita perlu menjaga organisasi agar tidak terpalit dengan unsur-unsur negatif yang boleh menjatuhkan organisasi berkenaan.

Selain itu, sebagai pekerja kita turut diamanahkan untuk menjaga peralatan serta kemudahan yang disediakan oleh majikan untuk kegunaan kakitangannya. Ini bertujuan memastikan kelancaran tugas yang diamanahkan. Segala peralatan dan kemudahan milik pejabat atau organisasi tempat kita bekerja seperti telefon, mesin fotokopi, kereta pejabat, pencetak dan lain-lain untuk keperluan pejabat perlu dimanfaatkan hanya untuk tujuan penyempurnaan tugas semata-mata; bukan sebaliknya.

Asas kepada nilai amanah seseorang pekerja juga hendaklah sentiasa berusaha memanfaatkan masa bekerja untuk menyelesaikan tugasan yang diberikan. Ia perlu mengatur perancangan dengan baik agar tiada waktu yang berlalu dengan sia-sia atau sering menunda-nunda kerjanya.

Keadaan ini penting untuk mengelakkan tugasan yang diamanahkan tidak dapat diselesaikan dengan baik menurut tempoh yang telah ditentukan.

Menyentuh tentang sikap gemar menunda-nunda kerja, ia sebenarnya merupakan amalan yang akan mendorong kegagalan seseorang pekerja, sama ada dari sudut matlamat pekerjaan mahupun juga pencapaian organisasi.

Oleh yang demikian, perancangan tugasan yang baik akan dapat membantu pekerja untuk menentukan keutamaan dalam pelaksanaan tugas. Tugas yang lebih penting, didahulukan dan yang kurang mendesak, dilakukan kemudian.

Fikirkan pula jika nilai amanah ini terhakis daripada diri kita. Apakah yang akan berlaku jika masyarakat kita telah mula menerima budaya khianat-mengkhianati, menyalahgunakan kuasa, tidak bertanggungjawab, rasuah dan sebagainya?

Justeru, cara terbaik untuk memupuk nilai amanah dalam diri pekerja ialah dengan memanfaatkan semua bentuk ibadah yang difardukan ke atas kita.

Bahkan seseorang pekerja Muslim sebenarnya amat beruntung kerana memiliki peluang yang amat banyak untuk memupuk nilai amanah. Ini kerana sejak kecil lagi, kita telah diberikan pendidikan keimanan (Rukun Iman) dan bimbingan untuk beribadah (Rukun Islam).

Sebagai contoh, dengan mengerjakan solat pasti dapat menghalang seseorang yang melaksanakan tugas dengan penuh ketulusan dan keimanan untuk tidak terbabit dengan perbuatan melanggar amanah seperti penyalahgunaan kuasa, salah laku di tempat kerja, ponteng dan sebagainya.

Selain itu, hayatilah nilai amanah Rasulullah SAW yang boleh menjadi teladan terbaik dalam kehidupan kita. Nabi SAW yang memulakan perniagaan bersama-sama dengan bapa saudaranya tetapi dalam tempoh masa yang singkat, disebabkan kejujuran dan keadilannya, baginda terkenal di kalangan penduduk Quraisy Mekah sebagai seorang yang sangat jujur lagi amanah sehingga digelar al-Amin (orang yang jujur) dan al-Siddiq (orang yang benar).

Oleh itu, pemupukan nilai amanah dalam diri pekerja seharusnya bermula dengan diri sendiri. Jika ini berlaku barulah amanah terhadap orang lain terutama dalam organisasi akan dapat dilaksanakan dengan sempurna. Ini bertepatan dengan apa yang diungkap oleh cendekiawan, "Seseorang yang tidak memiliki sesuatu (amanah), tidak akan dapat memberikan apa pun (amanah)."

Penulis ialah Pegawai Penyelidik, Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Amanah Asas Dalam Diri Pekerja

Terbang Tangkap Bola

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video

Pemain wanita pun boleh bersaing dengan pemain lelaki dalam permainan besball. Respek kat dia yang boleh 'terbang' untuk menangkap bola.





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Terbang Tangkap Bola

Jawatan Kosong : Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia [keutamaan kepada peranakan Negeri Kelantan] yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Maahad Tahfiz Al -Quran Majlis Agama Islam Dan Istiadat Melayu Kelantan .

Jawatan :-
1. Guru Pengajian Islam - Takhasus Qiraat
2. Guru Pengajian Islam - Usuluddin



Permohonan hendaklah sampai ke alamat berikut :-

YABhg. Dato’ Timbalan Yang Dipertua,
Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan,
Kompleks Balai Islam, Lundang,
15200 KOTA BHARU

Tarikh tutup : 20 April 2010




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

Fakta Mengenai Man Utd.

| 1 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09

Tahun-tahun di atas adalah musim di mana Man Utd meraih kejuaraan EPL. Jika dipe rhatikan tiadanya tahun 1997-98, 2001-02dan 2005-06. tahukah anda ketika itu MU gagal meraih kejuaraan dan ketika itu juga tahun menjelang PIALA DUNIA.

Adakah nasib yang sama menanti MU kali ini di tahun 2009-10?

Seperti telah nampak dan hampir jelas tanda-tanda kehilangan mahkota itu untuk kesekian kali iaitu setiap kali PIALA DUNIA.


Blackburn Rovers 0-0 Manchester United
Manchester United failed to go top of the Barclays Premier League as they were held at Blackburn Rovers. The champions were looking to leapfrog leaders Chelsea who now have a one-point advantage and a match in hand.




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Fakta Mengenai Man Utd.

Kemahiran Bermain Futsal

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video

Sekadar berkongsi dengan pelawat untuk tatapan bersama. Kemahiran bermain futsal yang ditunjukkan oleh pemain Brazil ketika menentang pasukan Romania.





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Kemahiran Bermain Futsal

Jawatan Kosong : Jabatan Perdana Menteri (JPM)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Permohon-pemohon adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan bagi mengisi kekosongan jawatan di Jabatan Perdana Menteri dengan menggunakan Sistem Permohonan Jawatan yang disediakan. Jawatan-jawatan yang di tawarkan adalah seperti berikut :

Jawatan :-

1.Pengawal Keselamatan Gred KP11
2.Penghantar Notis Gred N3
3.Pemandu Kenderaan Gred R3
4.Pembantu Am Pejabat Gred N1
5.Pekerja Awam Gred R1






Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : Jabatan Perdana Menteri (JPM)

A To Z Motivation

| 1 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Avoid Negative Thoughts, People, Things and Habits.

Believe in yourself.

Consider things from every angle and others points of view.

Dare to Dream and Dream Big

Energy, Excitement and Enthusiaism is in your blood.

Family and Friends are hidden treasures ; enjoy these riches.


Give more than you planned to.

Have a good sense of humour.

Ignore Critisism, Ridicule and Discouragement from others.

Jump on Problems because they are Opportunities in disguise.

Keep up the good work however hard it may seem.

Love yourself, just as you are.

Make Impossibility a Possibility.

Never lie, cheat or steal, always strike a fair deal.

Open your eyes and see things as they really are.

Prefect Practice makes you perfect.

Quitters never Win and Winners never Quit.

Reward yourself for every small success and achievement.

Stop Wasting your Time and Procrastinating important Goals.

Take control of your Life and your Goals.

Understand so that you could Understood.

Visualize your Goals and Dreams everyday.

Win over your own weaknesses and make them as your Strengths.

Xccelerate your efforts

Yes Yes Yes, Yes you Can and You Will

Zap your Stress and Enjoy your Life..



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......A To Z Motivation

Jawatan Kosong : Malaysiakini.com

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

The Southeast Asian Centre for e-Media builds capability for the use of ICT by independent media and NGOs towards the enhancement of freedom of expression, democracy and human rights. We invite suitable candidates for the following positions:

Jawatan :-

1. Web Specialist
2. New Media Researcher
3. IT Manager
4. Senior Programmer
5. Editorial desk

Tarikh Tutup :
16 April 2010






Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : Malaysiakini.com

Penyelesaian Real Madrid Untuk Mengalahkan Barcelona

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda



Tak leh menang lagi tak tahulah..


Sumber gambar : mohroslan@gmail.com



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Penyelesaian Real Madrid Untuk Mengalahkan Barcelona

Go 2 Work "HAPPY"

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda



Amalkanlah budaya senyum kerana senyum itu sedekah. Dalam kajian sains, dengan bersenyum, ianya akan menggerakkan otot dan urat-urat di bahagian pipi dan baik untuk aliran darah. Walau bagaimanapun, nak senyum pun biarlah bertempat dan kena pada masa dan keadaan, nanti kita dilihat pelik. Yang penting jangan senyum sorang-sorang. Senyum ni ada banyak makna, pandai-pandai kitalah mentafsirkannya. Di pejabat, senyumlah sesama rakan sekerja. Jangan masing-masing asyik bermasam muka sahaja. Suasana kerja pun menjadi tidak harmoni. Tetapi senyum itu haruslah ikhlas dan bukannya dipaksa untuk bersenyum.





Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Go 2 Work "HAPPY"

Kutipan Tiket Kelantan Merosot

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

KLIK PADA IMEJ UNTUK PAPARAN LEBIH JELAS




Keratan akhbar tahun 1994


Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Kutipan Tiket Kelantan Merosot

Shaolin Soccer

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video

Seseorang yang mempunyai kemahiran @ skill dalam bola sepak, banyak membantu pasukannya mencapai kemenangan. Bagi kita sebagai seorang penonton, berasakan sesuatu permainan itu lebih menarik sekiranya pemain-pemain dapat menunjukkan kemahiran individu. Tetapi bukan semua skill yang kita ada dapat dipraktikkan dalam perlawanan, sebab sukan bola sepak ini ada peraturannya.


Sumber video : mohd.raziff.mohamad.zulkifli@prudential.com.my



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Shaolin Soccer

Tips : Makna Bacaan Dalam Solat

| 0 comments
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Yang selalu kita baca tapi ada diantara bacaan kita baca tapi tak tahu maknanye

Allah Maha Besar

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.


Al- Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.



Email : raffizmy@yahoo.com

Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Tips : Makna Bacaan Dalam Solat

Budaya Kerja Cemerlang Menurut Perspektif Islam

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Oleh Prof Madya Dr Ahmad Redzuwan Mohd Yunus

KECEMERLANGAN adalah matlamat diimpikan bukan saja oleh individu tertentu, malah juga oleh sesuatu organisasi berwawasan. Kecemerlangan adalah natijah daripada beberapa siri kejayaan dalam semua aspek diharapkan.

Tiada kecemerlangan bersama dengan kelemahan, kegagalan atau mundur ke belakang. Kecemerlangan membawa implikasi maju ke hadapan, bersifat dinamik, gemilang, menerima sanjungan, dan menjadi idola individu atau masyarakat..


Manusia mempunyai potensi berfikir, merangka strategi, melaksana dan mencapai tahap kejayaan cemerlang dalam sesuatu gerak kerja dilaksanakan. Bagaimanapun, kecemerlangan bukan suatu perkara mudah dicapai.



Kecemerlangan memerlukan pengorbanan, dedikasi, kesungguhan, kesabaran, iltizam, kepemimpinan dan pelbagai lagi sikap dan sahsiah positif. Islam mengatur dan memberi kerangka asas seseorang itu mencapai kecemerlangan mengikut landasannya tersendiri. Budaya kerja yang bagaimanakah dianggap cemerlang mengikut perspektif Islam?

Sesuatu yang cemerlang pada anggapan seseorang, boleh jadi tidak dianggap cemerlang mengikut perspektif Islam. Apabila disebut saja perkataan ‘budaya kerja cemerlang’, akan tergambar kepada kita bermacam pendekatan, strategi, dan teknik digunakan untuk mencapainya.

Dalam sesuatu organisasi kita akan mendengar ‘MBO’ (management by objective atau pengurusan bermatlamat) yang membabitkan visi, misi, objektif, pelan bertindak, tema, piagam dan sebagainya. Budaya kerja akan dirancang berdasarkan visi, misi dan objektifnya.

Sebagai contoh, sebuah organisasi menetapkan misinya untuk mendidik pelajar supaya menjadi guru budiman, cekap, kreatif pengajarannya serta dapat menjadi pemangkin kepada kemajuan pendidikan di sekolah menetapkan budaya kerjanya yang tersendiri.

Cara kerja atau budaya kerja yang hendak dibina adalah berdasarkan dorongan ke arah pencapaian hasil yang bermutu dan perkhidmatan cemerlang, sentiasa menghasilkan idea baru, berdisiplin, ilmiah dan profesional, kerja berpasukan dan wujudnya rangkaian kerja.

Seorang yang bekerja dengan cemerlang tidak akan bekerja sambil lewa. Kerja dan tugas sehariannya tidak akan dianggap sebagai bebanan atau sebagai satu rutin yang membosankan. Kerja yang perlu dilaksanakan akan dilakukannya dengan bersungguh-sungguh, tidak sekadar ‘melepaskan batuk di tangga’.

Prestasi kerjanya akan sentiasa tinggi. Jika menemui kesulitan ketika melaksanakan tugas, perkara perlu dilakukan adalah berusaha mencari jalan mengatasi atau menyelesaikan masalah itu dan tidak mudah berpatah hati dan mengaku kalah sebelum menyelesaikannya.

Untuk mencapai tahap kecemerlangan, seorang pekerja itu mesti ada disiplin. Mereka yang mempunyai disiplin diri boleh bekerja dengan baik dalam semua keadaan. Antara disiplin perlu ada pada seseorang untuk mencapai budaya kerja yang cemerlang adalah seperti berikut:

Bersikap inisiatif. Pekerja yang mempunyai sikap inisiatif adalah mereka yang melakukan usaha atau sesuatu sebelum dipaksa oleh keadaan atau diarah melakukannya. Sesuatu kerja itu perlu dilakukan dengan tekun dan teliti untuk mengelakkan berlakunya kesilapan.

Kesilapan dalam melakukan pekerjaan memanglah boleh dimaafkan, tetapi jika dilakukan berulang kali akan menimbulkan masalah kepada diri sendiri dan orang lain. Setiap pekerja mempunyai kebolehan tersendiri dalam bidang yang mereka ceburi. Oleh itu, mereka yang beretika dalam kerjanya akan sentiasa giat berusaha mengembangkan syarikat di mana mereka bekerja.

Niat. Orang yang tidak mempunyai niat yang betul ketika bekerja tidak akan bekerja dengan baik. Orang itu tidak akan mempunyai komitmen terhadap kerja dilakukan. Ramai orang bekerja, tetapi tidak faham atau mengerti kenapa mereka bekerja selain daripada ingin menyara hidup..

Bertanggungjawab terhadap masyarakat, iaitu etika kerja turut menekankan tanggungjawab terhadap masyarakat. Tidak wajar mementingkan keuntungan semata-mata tanpa memikirkan akibat perbuatan itu kepada masyarakat dan alam sekitar.

Tanggungjawab terhadap masyarakat amat penting kerana banyak projek dewasa ini hampir melupakan faktor memberi kesan kepada masyarakat. Peranan ahli teknokrat amat penting dalam menekankan etika tanggungjawab mereka kepada masyarakat.

Amanah dalam kerja, iaitu sifat amanah adalah teras keharmonian dan kejayaan sesebuah institusi masyarakat atau pekerjaan. Bayangkan jika seseorang pekerja atau pegawai tidak mempunyai sifat amanah, segala urusan tidak akan berjalan sempurna dan membawa kepada kehancuran institusi atau syarikat itu.

Komited terhadap kerjaya. Kunci kejayaan seseorang individu ialah komited terhadap kerjaya diceburinya. Komited dimaksudkan di sini ialah menumpukan perhatian dan bersungguh-sungguh terhadap apa dilakukan. Sifat komited ini dapat menyumbang ke arah terhasilnya mutu kerja atau khidmat cemerlang.

Akhlak, adalah teras pembentukan etika kerja profesional. Akhlak mulia yang dimiliki seseorang pekerja mahu pun ketua menjadi lambang ketinggian peribadi dan kualiti individu terbabit.

Jujur dalam pekerjaan. Sifat jujur atau benar dapat membentuk hubungan sihat di antara sesama pekerja, pekerja dan majikan dan sesama pelanggan. Sifat jujur dan benar dapat membendung segala perasaan syak wasangka dan tipu daya atau dusta.

Bersyukur, atas kejayaan dan keuntungan diperoleh hasil sesuatu pekerjaan. Harus diingat bahawa keuntungan diperoleh adalah nikmat kurniaan Allah.

Pengurusan masa. Dalam menjalani pekerjaan, amat perlu dititikberatkan soal pengurusan masa kerana antara faktor kejayaan dalam pekerjaan adalah pengurusan masa berkesan. Pengurusan masa yang cekap dapat membantu meringankan beban tugas di samping memudahkan segala urusan kerja.

Menilai diri (Muhasabah), iaitu menilai diri, menghitung kebaikan dan keburukan dilakukan sepanjang kehidupan dilalui. Muhasabah ini tidak akan mendatangkan sebarang manfaat kepada bangsa dan negara melainkan seorang itu menyedari bahawa dia ada peranan dan kewajipan sebagai anggota masyarakat.

Inilah beberapa perkara perlu ada pada seseorang pekerja untuk membentuk kecemerlangan kerjaya seseorang dalam acuan perspektif Islam.

Email : mohd_naim82@yahoo.com



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Budaya Kerja Cemerlang Menurut Perspektif Islam

Teamwork

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda


Tahukah kita apakah yang dimaksudkan dengan teamwork @ kerja berpasukan. Adakah ianya kerja seorang dalam satu pasukan sebagaimana gambar di atas. Kerja berpasukan dalam erti sebenar adalah melakukan sesuatu kerja secara berpasukan ataupun beramai-ramai. Faedahnya, sesuatu kerja tersebut akan selesai dalam masa yang singkat. Berikut adalah panduan-panduan dalam membangunkan pasukan :-


1. T is for talent
2. E is for enthusiasm
3. A is for accountability
4. M is for management
5. W is for workable
6. O is for openness
7. R is for respect
8. K is for keenness

Sumber gambar : W Fadzly Rahimi B W Muhammmad



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Teamwork

Kemaluan Penjaga Gol Riak

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

video


Banyak cara nak berdepan dengan lawan, mungkin yang dilakukan oleh penjaga gol tersebut dipanggil perang psikologi. Tetapi jika ianya tidak berjaya, diri sendiri pula yang akan disindir. Akibatnya, tanggunglah malu akibat perbuatan diri sendiri.


Email : roslan mohd (mohroslan@gmail.com)



Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Kemaluan Penjaga Gol Riak

Jawatan Kosong : Perbadanan Stadium Kelantan (PSK)

Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Perbadanan Stadium Kelantan mempelawa warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan yang berkelayakan untuk mengisi jawatan-jawatan yang berikut:

1. Penolong Akauntan Gred W27

Syarat Kelayakan :-
- Diploma dalam bidang Pengajian Perniagaan, Kewangan, Perbankan atau Perakaunan yang diiktiraf.
- Lulus Bahasa Malaysia (termasuk ujian lisan) pada peringkat SPM

2. Juruteknik Gred J17

Syarat Kelayakan :-
- Sijil dalam bidang berkaitan dari politeknik-politeknik tempatan atau kelayakan yang setaraf yang diiktiraf.
- Lulus Bahasa Malaysia (termasuk ujian lisan) pada peringkat SPM

3. Pembantu Tadbir (P/O) N17

Syarat Kelayakan :-
- SPM atau kelayakan yang setaraf yang diiktiraf.
- Kepujian Bahasa Malaysia (termasuk ujian lisan) pada peringkat SPM


Permohonan hendaklah dibuat melalui Borang PSK 1/2010 yg boleh didapati di pejabat ini dengan harga RM1.00. Sila hantarkan permohonan anda ke alamat berikut:

SETIAUSAHA
PERBADANAN STADIUM KELANTAN
BANGUNAN ASTAKA STADIUM SULTAN MUHAMMED KE IV
15200 JALAN MAHMOOD
KOTA BHARU
KELANTAN

Tarikh tutup : 14 April 2010




Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda dalam setiap posting sangat dialu-alukan.

Read More......Jawatan Kosong : Perbadanan Stadium Kelantan (PSK)
Related Posts with Thumbnails

FB