Kenapa perlu mencari kesempurnaan kalau menjadi seorang pemimpin

|
Kongsikan Maklumat Ini Di Facebook Anda

Fitrah kejadian manusia di katakan adalah penciptaan yang terbaik daripada Allah S.W.T. Tetapi kenapa manusia masih mengatakan setiap orang tidak sempurna “nobody perfect”. Kadang-kadang kita bingung memikirkan kenapa di istilahkan sebegitu rupa. Tetapi tuhan dah janjikan manusia adalah kejadian yang terbaik sebaik-baik kejadian. Setiap manusia ada kelebihan dan kekurangannya, itulah sebenarnya pengukur kepada kenapa istilah manusia tidak sempurna itu wujud.

Apa yang mudah kita lihat ialah dari segi keadaan fizikal setiap manusia, ada yang sempurna kejadiaanya, semua cukup lengkap dari atas sampai ke bawah dan ada pula yang tidak sempurna dari fizikalnya. Dilahirkan mempunyai kecacatan fizikal dan di istilahkan sebagai orang kurang upaya, namun semua itu adalah anugerah daripada tuhan. Terima hakikat dan makrifat daripada kejadian tersebut. Kepada manusia yang sempurna kejadiannya, ambillah orang yang kurang upaya tersebut sebagai satu anugerah untuk kita menilai diri kita yang sempurna ini.


Apa yang saya ingin sentuh di sini adalah mengenai bagaimana menjadi seorang pemimpin di kalangan manusia bukan pemimpin yang memimpin binatang. Manusia yang terpilih menjadi pemimpin adalah seseorang yang di anugerahkan oleh Allah sesuatu kelebihan dan ternyata ianya adalah golongan yang terpilih oleh Allah untuk menjadi pemimpin kepada manusia. Adakah seseorang pemimpin itu seseorang yang sempurna? Dari segi fizikal memang ternyata mesti dipilih dari kalangan sempurna, tiada cacat celanya dan berpendidikan yang baik. Namun sifat fizikal yang sempurna hanyalah sebahagian daripada ciri-ciri yang di perlukan untuk menjadi seorang pemimpin. Pemimpin yang baik mempunyai pakej yang lengkap yang mampu menawan hati para pengikutnya.

Antara ciri-ciri pemimpin yang baik ialah mesti pandai bercakap, pendidikan yang tinggi,menolong orang, berbudi bahasa, tidak pilih kasih, tidak memilih bulu, menjalankan tanggungjawab dengan ikhlas tanpa tanpa sebarang niat lain, tidak rasuah, tidak memfitnah, tidak membuat spekulasi, tidak menganiaya orang lain, tidak mementingkan diri sendiri dan anak pinak dan seribu perkara lagi yang perlu ada pada seorang pemimpin. Kalau tidak sanggup mendalami perkara tersebut, maka tidak layaklah untuk di pilih sebagai pemimpin.

Itulah yang saya maksudkan kenapa jiakalau menjadi seorang pemimpin maka mereka perlu seboleh-bolehnya mencari kesempurnaan dalam perkara-perkara yang di senaraikan tadi. Pentingnya seseorang pemimpin itu dilihat sempurna pada wataknya, percakapan, pemakaian dan lain-lain lagi. Kesempurnaan itu adalah suatu subjek yang perlu di pertontonkan kepada masyarakat agar mereka respect kepada seseorang pemimipin.

Jikalau seseorang pemimpin itu dilihat selekeh, banyak masalah, sombong dengan orang bawahan, suka makan rasuah, bagaimana mahu jadi pemimpin jika perkara-perkara buruk tersebut ada pada mereka. Jika kita lihat hari ini banyak pemimpin yang jatuh kerana rasuah, kerana seks, dan macam-macam lagi. Sebab mereka pemimpin yang tidak sempurna dan tidak bersih. Pemimpin adalah antara golongan yang pertama akan di soal jawab pada hari kiamat nanti. Bagaimana nak menjawab sekiranya memimpin macam orang gila, semua di kira halal, rasuah halal, perempuan halal, saya bagi fakta melihat kepada kejadian kat negara luar, bukan Malaysia yer..

Pemimpin yang terbaik ialah Rasulallah, pemimpin yang terbaek,terbaek,terbaek yang perlu di contohi oleh semua orang terutama orang Islam. Pemimpin yang membawa pakej lengkap dari semua sudut, tak perlu lagi teori-teori dan falsafah-falsafah lain yang menjadikan pemimpin kita lupa kepada mati. Sebab tu banyak pemimpin sekarang terlibat dalam banyak masalah dan isu, malas nak sebut paham-paham sendiri la. Sebab itu saya tekankan kalau nak jadi seseorang pemimpin wajib belajar mencari kesempurnaan seperti yang saya terangkan di atas. Kalau ada kekurangan perlu belajar bagaimana nak mengurangkan kekurangan tersebut. Walaupun tajuk ini di tujukan kepada pemimpin, kita yang orang biasa juga perlu mencari kesempurnaan dalam apa jua masalah. Sebagai contoh mudah tambahkan lebih banyak kebaikan dalam kehidupan seharian kita. Tiada salah mencari kesempurnaan tapi pastikan kena pada caranya.

Hanya pendapat dari hati.

- Sumber

Comments :

have 0 comments at “Kenapa perlu mencari kesempurnaan kalau menjadi seorang pemimpin”

Catat Ulasan

Blog Cheni™ telah menggunakan 'do follow' untuk link setiap komen anda. Link anda tersebut akan tersenarai dalam search engine. Oleh itu, komen anda di sini sangat dialu-alukan. Terima kasih.

Related Posts with Thumbnails

FB